35-ről 1%-ra esett nyolc év alatt a bitcoinnal finanszírozott bűncselekmények száma

spot_img

Ahogy arról korábban mi is többször beszámoltunk, már nem olyan jó ötlet a bűnözők számára bitcoint használni, olyannyira nem, hogy egyes bűnüldöző szervek kifejezetten arra “bíztatják” a bűnelkövetőket, hogy az új digitális fizetőeszközt használják.

A magyarázat az, hogy a hatóságok megértették a Bitcoin blokklánc működését, a blokktörténet segítségével visszakövetik az egyes tranzakciókat, egészen addig, míg el nem jutnak egy váltóhoz, vagy tőzsdéhez, ahol a KYC-nek köszönhetően máris van egy konkrét személy, aki így vagy úgy, de kapcsolódhat a bűncselekményhez.

Persze az alvilágot sem kell félteni, a tranzakciókat alaposan összekeverő mixerek, és egyéb kiegészítő megoldások még mindig praktikus eszközzé teszik a bitcoint, ennek ellenére egy friss kutatás alapján most úgy tűnik, hogy drasztikusan visszaesett a BTC segítségével elkövetett bűncselekmények száma.

Az Elliptic néven ismert szervezet még egy Bitcoin Big Bang című, igazán látványos infografikát is készített, ezen a kezdetektől láthatjuk a különböző nagy botrányokat, amik végigkísérték a Bitcoin útját. 2012-ben még a tranzakciók 35%-a kötődött valamilyen bűncselekményhez, nem csoda, hiszen ekkor indult a selyemút nevű dark web piactér.

Fontos megemlítenünk az Mt. Gox kriptopénztőzsde esetét is, hiszen öszefüggésben állt a selyemúttal, ők 2014-ben zárták be a boltot. Ezt a két szereplőt emeli ki a tanulmány, nekik tulajdonították az bitcoinhoz kapcsolódó illegális tevékenységek java részét. Hogy ennyire egyszerű lenne az összkép, vagy ennél jóval árnyaltabb, azt mindenki döntse el maga.

Ahogy azt a Crypto.iq is kiemeli a tanulmány kapcsán, azért azt is látnunk kell, hogy a Selyemút bezárása után hamar megjelent a Selyemút 2.0, van azonban pár fontos különbség 2012 és 2020 között. Lássuk mik is ezek:

  • Már értik a hatóságok a dark web piacterek működését, viszonylag hamar lefejezik, ha felbukkan egy.
  • Már nincs Mt. Gox, így nincs hol szabadon adni-venni dark webhez kapcsolódó tevékenységekhez használandó bitcoint.
  • Előbbivel szoros összefüggésben erős, legalábbis sokkal erősebb ellenőrzés alatt állnak a kriptopénztőzsdék.

Úgy tűnik ez a három tényező vezetett el ahhoz, hogy ma már a bitcoin tranzakciók alig 1%-a kötődik valamilyen bűncselekményhez, holott 2012-ben ez az érték még bőven 30% felett volt. Van azonban még néhány tényező, ami lényegesen árnyalja az egész kérdéskört:

  • 2012-ben a Bitcoin ismertsége, elterjedtsége jóval alacsonyabb és szegényesebb volt, mint ma, nem csoda, hogy egy szűk kör “játéka” lett belőle.
  • Akkoriban a Dark Web volt szinte az egyedüli hely, ahol bitcoint használtak az emberek, leszámítva egy-egy tízezer bitcoinos pizzavásárlást.
  • A hatóságoknak még fogalma sem volt a kriptopénzekről, így nem is csoda, hogy nem tudtak védekezni ellenük, ma már ezen a téren is gyökeresen más a helyzet.
  • Egyedüli szereplő volt akkoriban a Bitcoin, most pedig már ott tartunk, hogy a Facebook, és Kína is saját kriptopénzen godolkodik.

Arról nem is beszélve, hogy nyolc évvel ezelőtt még egyöntetű volt a vélekedés, miszerint a Bitcoin anonim (legalábbis “fél-anonim”), így bátran használhatja bárki, aki bűncselekményre készül, ma már minden bizonnyal általánosan ismert az is, hogy vissza lehet követni a tranzakciókat, ha valakinek ez feltett szándéka.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img