Milliókat keres, ha néha kikapcsolja gépeit egy texasi Bitcoin bánya

spot_img

A Layer1 egy amerikai bitcoin bányász cég, aminek tulajdonosai között megtalálható a PayPal alapító Peter Thiel is. A startup Texasban építette ki telephelyét, ahol a nagy mennyiségben előforduló földgáz és rengeteg szélerőmű park miatt rendkívül olcsón lehet elektromos áramhoz jutni. A cég igazgatója szerint 1 BTC előállítása nagyjából 1000 dollárjukba kerül, vagyis a mostani árfolyam mellett igencsak nyereséges a vállalkozás működése, ennek ellenére mégis azt tervezik, hogy átmenetileg lekapcsolják a gépeiket.

A Bitcoin és nem az olaj csábította Texasba a PayPal társalapítóját

Texasban a nyári hónapokban rendkívül magas a páratartalom, ami szinte elviselhetetlenné teszi az egyébként is forró levegőt. A helyiek évről évre egyre több légkondicionálót helyeznek üzembe, az időszakosan megugró terhelés viszont komoly kihívást jelent a villamos erőművek számára. amik az így keletkező többlet kiadásaikat az ügyfeleikkel fizettetik meg. Egy texasi felügyelő szerv jelentése szerint a tavalyi nyár legmelegebb napján az áram díjszabása az átlagos 120 dollár / megawattóráról egészen 9000 dollár / megawattóráig emelkedett, a szolgáltatók pedig négy nap alatt keresték meg éves bevételeik 15%-át.

Mint kiderült, a Layer1 sokat segíthet abban, hogy elkerülhetővé váljanak az ehhez hasonló extrém terhelés ingadozások. A bányász cég gépei 100 megawattnyi teljesítményt vesznek fel a hálózatról, ami lehetővé teszi, hogy a környékbeli erőművek folyamatosan magas kapacitással tudjanak üzemelni. Az év nagy részében a bányatelep felhasználja a megtermelt energiát, ha viszont a helyzet úgy kívánja, leállíthatja a működését, hogy az áramot azonnal a lakossági felhasználókhoz lehessen átcsoportosítani.

“Az teljesítmény újraelosztása sokkal olcsóbb annál, mintha egy új erőművet építenénk, ami a nyarakat leszámítva kihasználatlan maradna.” – nyilatkozta egy szakértő.

A helyi elektromos szolgáltatók évi ~17 millió dolláros kedvezményt biztosítanak a Layer1-nek, amiért az vállalja az időszakos leállásokat. Mindez azt jelenti, hogy a cég az egyébként is hosszú távra kötött megállapodásainak kedvezményeivel, összesen mintegy 75%-ot tudott lefaragni a saját termelési költségeiből. Az áramért jelenleg kevesebb, mint 1 centet fizetnek kilowattóránként, ami jóval alatta van a kínai bányászok által elérhető 1.5 centes díjszabásnak is.

Így oldhat meg a bitcoin egy 160 éves problémát

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img