Már a Facebook tárca neve is megváltozott

spot_img

Ahogy arról részletesen beszámoltunk az elmúlt év során, a Facebook tervezett kriptopénzeket -is- tartalmazó fizetési platformja, a Libra nem indul könnyen. Óriási kormányzati ellenállás, rengeteg szakítás a partnerek részéről, a teljes lemondás lehetősége a levegőben, egyebek.

Most arról ír a Forbes, hogy a rendszerhez tartozó tárca, vagyis maga a rendszer, a Calibra neve megváltozott, mostantól “Novi”-ként hivatkozhatunk rá, a tervek szerint ez lesz az az eszköz, amivel olyan könnyen küldhetünk pénzt a világ bármely pontjára, mintha üzenet küldenénk.

Önálló applikációként jelenik majd meg a legutóbbi hírek szerint, de emellett természetesen elérhető lesz a Messenger, és a WhatsApp platformokon is. A projekt vezetője továbbra is David Marcus, a vízió -vagy a marketing szlogen- még mindig az, hogy az “alulbankolt” harmadik világbéli embertömegek kezébe adnak egy fontos, korszerű pénzügyi eszközt.

Az egész projekt Novi Financial néven megy tovább, a Facebook-al közös, kaliforniai székhelyen, Menlo Parkban. Az új név eredete is magyarázatot nyert, a latin novus, vagyis új, és  a szintén latin via, vagyis út szavak házasságából született. A tranzakciókat azonnalinak ígérik, azt is megtudhattuk, hogy nem lesz semmiféle “rejtett” költség.

A lépés jól átgondolt, mármint a névváltás, amit a pontos pozícionálás változása is kísér, hiszen a Coinbase egyik korábbi munkatársa, Brian Brooks jeleneleg állami pozícióban dolgozik, méghozzá azon, hogy speciális banki engedélyeztetési forma szülessen. Ha a Special Purpose National Bank Charter létrejön, akkor az nagyban megkönnyítheti a Novi munkáját is.

Többek között azért, mert így az USA területén nem lenne rákényszerülve arra, hogy minden egyes államtól külön-külön kérje működési engedélyt, hanem egyszerre, egy lépéssel érhetné el, hogy legitim módon működhessen az egész országban. Mindemellett a -legutóbbi- hírek szerint elvetették azt a koncepciót is, hogy egy “kosárnyi” valutát kínáljanak a rendszerben, ehelyett csupán az USA dollárhoz között digitális fizetőeszközről, vagyis stabilcoinról lenne szó.

Ez utóbbi azért különösen fontos, mert így az USA kormánya, és általában a kormányzatok kevésbé érzik majd magukat fenyegetve a Facebook óriási felhasználóbázisa, pontosabban az annak felhasználásával életre hívott új pénz(ek) által. Bármilyen hihetetlen, de olyan világban élünk, amiben egy online vállalat valós félelmet vált ki a vezető katonai hatalom kormányzatából, valóban attól tartottak, hogy a Facebook átveheti az USA dollár szerepét.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img