Goldman Sachs: a Bitcoin nem egy pénzügyi eszköz és egyébként se fektessetek bele

spot_img

Szerdán tartott egy befektetői értekezletet tartott a Goldman Sachs, abból a célból, hogy a járványhelyzet kapcsán megbeszéljék a jelenlegi kilátásokat a Bitcoin, az arany, az infláció témájában.

Kiderült, hogy az óriás befektetési bank még mindig nem rajongója a Bitcoin-nak, sőt, egyenesen eltanácsolta attól befektetőit.

A Bitcoint a beszélgetés végén vették elő és csak öt percet szenteltek neki. A kapcsolódó, 35 oldalas prezentációt egyébként itt megtekinthető, az utolsó hét oldal foglalkozik a Bitcoin-al.

A GS véleménye szerint a Bitcoin nem egy pénzügyi eszköz, mert:

  • nem generál cash flowt és bevételt, mint a kötvények
  • nem származik bevétele a globális gazdasági növekedés hatásaiból
  • nem tud elég jó és elég konzisztens diverzifikációs előnyöket nyújtani egy portfólió számára
  • nem csökken a volatilitása, a historikus 76%-os volatilitás szintről: legutóbb, március 12-én egy nap alatt zuhant 37%-ot
  • nincs bizonyíték arra, hogy megvéd az inflációtól

A következő érvelés pedig teljesen kiverte a biztosítékot a kriptós közösségben:

„Úgy hisszük, hogy egy olyan értékpapír, aminek értékelése elsősorban attól függ, hogy a következő vásárló mennyit fizet majd érte, nem tekinthető megfelelő befektetésnek az ügyfeleink számára.”

A jelentést pedig ezzel a kijelentéssel zárták:

„Igaz, hogy a volatilitása miatt vonzó lehet a momentum kereskedőknek, a Bitcoint viszont nem ajánljuk sem stratégiai, sem taktikai célokból ügyfeleink portfóliójába”

A Messari kripto elemzője és régi befektetési bankár, Ryan Watkins szerint a kritikák túl általánosak voltak és olyan érzés volt, mintha a GS csak az újságok főcímeit olvasta volna a témával kapcsolatban.

Tom Masojada digitális eszközkezelő szerint “Sok befektetés, amit a GS ajánl nem generál cash flow-ot és szintén csak abban mérik őket, hogy többet fizet-e valaki más a jövőben.”

A Goldman Sachs a világ egyik legnagyobb és legértékesebb befektetési bankja. A New York-i főhadiszállású multinacionális bank cégeknek és kormányoknak nyújt tanácsadást, különböző állami projekteket finanszíroz, befektetéseket és eszközöket kezel intézményi és személyi ügyfeleknek egyaránt. A több, mint 150 éve alapított vállalat 36 ezer embert foglalkoztat és 73 milliárd dolláros tőkeértéke van. A Fortune 500 tőkekapitalizációs listán a GS a 62. helyet foglalja el az amerikai cégek között.

/coindesk alapján/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img