Hogyan shortoljuk a bitcoint és az altcoinokat: befektetési útmutató

spot_img

A kriptopénzek kereskedésének egyik előnye, hogy a piac esésekor is lehetőségünk van bevételre szert tenni. Mindezt a short kereskedések segítségével tehetjük meg. A shortolás egyszerűen azt jelenti, hogy a zuhanó árakból való profitálás érdekében eladjuk az adott eszközünket.

Amikor Bitcoin vagy bármilyen más altcoin shortolásáról van szó, fontos, hogy a belépéskori ár olyan közel legyen az aktuális árfolyamcsúcshoz, amennyire csak lehet, a kereskedésből való kilépést pedig a csúcs alatt kell végrehajtani, egy olyan ponton, amely megfelelő bevételt generál. Az időzítés különösen fontos, ha a kriptopiac emelkedése ellen fogadunk.

Mit kell figyelembe vennünk kriptopénzek shortolásakor?

Bizonyos megfontolásokat feltétlenül figyelembe kell vennünk, mielőtt úgy döntenénk, hogy Bitcoin vagy bármilyen más altcoin shortolására adnánk a fejünket. Ennek a folyamatnak a része egy úgynevezett kereskedési ellenőrzőlista. A listán szereplő néhány kérdés a következő:

  1. Mi a heti és napi csártok trendje?
  2. Vajon az árfolyam közel van egy ellenálláshoz?
  3. Áttört már az árfolyam egy legutóbbi támaszszinten? Van bármilyen visszahúzódás ezen áttört támasz felé?
  4. Mit mondanak a trenddel és a lendülettel kapcsolatos indikátorok? Vajon nincs negatív divergencia? Nem tartózkodik túlvásárolt régiókban az ár?
  5. Megfigyelhető-e egy csökkenő trendvonal vagy csatorna az árműveletben?
  6. Van bármilyen medve fordulatot vagy folytatódást jelző mintázat a grafikonon? Látható például csökkenő háromszög vagy emelkedő ék formálódása a csárton?
  7. Előrejelezhető egy célár az árfolyamgörbe mintázatainak figyelembe vételével?
  8. Létrejött már bármilyen csúcs a csárton?
  9. Látható-e  pontos Fibonacci-visszahúzódás a meglévő árműveletben? Vajon az árfolyam a maximális visszahúzódási ponton tartózkodik?

Mely kereskedési platformok kínálják a legjobb feltételeket shortolásra?

Számos olyan társaság létezik, amely lehetővé teszi a Bitcoin és más altcoinok shortolását. És mivel ilyen sok van belőlük, a legjobb kriptopénzbróker kiválasztásának művelete igencsak összetett. Hogy az ön számára leegyszerűsítsük a folyamatot, úgy döntöttünk, készítünk egy listát a nevesebb szolgáltatókról, amelyen összehasonlítjuk a kereskedési feltételeket és a díjakat. Ha a kriptopénzek növekedése ellen kereskedünk, legfontosabb költségként a spreadet kell megvizsgálnunk. Ez a díj – ahogy azt már bizonyára ön is tudja – egy szerződés vételi és eladási ára közötti különbséget jelenti.

Ha úgy tervezzük, hosszú időintervallumot szeretnénk eltölteni pozíciónkban, szintén szükségünk lehet a swap figyelembe vételére. Ez a díj mindig felszámításra kerül, amikor egy szerződést egy egész éjszakán keresztül nyitva hagyunk. Mivel az éppen aktuális csökkenő trendből szeretnénk előnyre szert tenni, a kereskedésbe gyorsan akarunk beszállni és abból szintén gyorsan akarunk kiszállni is. Azt szeretnénk, hogy mindössze csak néhány percig vagy óráig legyen nyitva. A kriptopénzek esetében egy short pozícióban való hosszú tartózkodás rendkívül kockázatos, éppen ezért nem tanácsoljuk az ilyen elképzelések megvalósítását.

Az alábbi összehasonlítás a 3, Magyarországon valószínűleg legnépszerűbb kriptobrókert szemlélteti: ez név szerint az eToro, a Plus500 (további információ: Plus500-vélemény) és az XTB.com.

A Bitcoin, Ethereum és a Ripple spreadjei

Társaság Bitcoin Ethereum Ripple
eToro 72,0 4,8 0,0048
Plus500 36,1 2,1 0.0038
XTB.com 69,55 8,03 0,0091

*A táblázat a 2020. május 30-án 9:32-kor (GMT+1) vett adatokat tükrözi. A spread értékében különböző napokon kisebb eltérések mutatkoznak.

Ahogy az a fenti táblázaton is látszik, a spreadek nemcsak társaságok, de coinok szerint is változó. Éppen ezért a vállalat kiválasztásának legjobb módja az, ha először meghatározza, milyen kriptopénzt szeretne shortolni. Amint ez megtörtént, készítsen listát a neves szolgáltatókról. A lista szerint végezzen saját kutatást, hogy megtudja, mely társaságnál kínálják a legszűkebb spreadet az ön által kiválasztott kriptovalutákra.

A coinok shortolására szolgáló legjobb platform kiválasztásakor más aspektusokat is előnyös figyelembe venni, amelyek kereskedőről kereskedőre változók. Ezek közé tartoznak a támogatott nyelvek, a csártkezelő szoftver, az a tény, hogy a kriptopénz ne csak amerikai dollárért, de euróért, font sterlingért, forintért stb. is kereskedhető legyen, és így tovább. 

Kereskedési példák shortolásra

A bejegyzés első részében feltett kérdéseket minden olyan kereskedőnek meg kell válaszolnia, aki a Bitcoin vagy más altcoin shortolására adja a fejét. Engedje meg, hogy demonstráljuk a felsorolt információk felhasználását egy short kereskedés felállítására. Meg kell jegyeznünk, hogy a volumen nem számít fontos tényezőnek short kereskedések esetén, mivel a lefelé történő elmozdulások általában agresszívak.

4 órás csárt: ETH/USD

Feljebb az ETH/USD négyórás grafikonja látható. Ön észrevesz bármi olyat, ami megmagyarázná a csárton látható csökkenő mozgásokat? Alább a megállapításaink:

Először is, meg kell jegyeznünk, hogy a piacon általános medve hangulat uralkodott. Természetes, hogy ilyenkor hajlamosak vagyunk olyan régiók után kutatni, amelyekben az eszköz shortolására nyílik lehetőség. A grafikon csúcsa felé haladva egy medve zászló mintázat rajzolódik ki. Ha ennek a zászlónak eltávolítjuk a rúdját, egy szimmetrikus háromszöget kapunk. A háromszögek és a zászlók folytatódási minták. Akárhogy is, a grafikont elnézve csökkenő trendre kell számítanunk. Így tehát meg kell várnunk, míg az árfolyam áttör a zászló vagy a szimmetrikus háromszög alsóbb határain. Ez lenne az első egyértelmű jel arra, hogy eljött az idő az ETH/USD eszköz megshortolására. A zászló tipikus jellemzője, hogy a letörés mozdulata a rúddal megegyező hosszúságban történik. Ugyanez a megjelenés érvényes a szimmetrikus háromszögre is; a letörés mozdulata a háromszög kialakulását megelőző kezdeti mozdulattal hasonlítható össze. Éppen ezért a megcélzott profitnak ezt kell tükröznie. Kijelöltük az első TP-régiót (Take Profit), amely megegyezik a medve zászló rúdjának a nagyságával.

Továbbhaladva egy medve Gartley-alakzatra – más néven „W”- vagy XABCD-alakzatra –  lehetünk figyelmesek. Ebben a mintázatban az árfolyam D ponttól való, lefelé történő elmozdulása van kilátásban. Éppen ezért ez is egy jó pont lehet az eszköz megshortolására. Az újra belépés lehetősége úgy állapítható meg, ha a lokális csúcsokat jelölő X és D pontokon keresztül húzott egyenesre egy jövőbeni ellenállásként tekintünk, amely szintet később elérve egy következő short pozíció nyitására van megfelelő lehetőség. Az újra belépést biztosító short régió volt az, ahol ez a lehetőség megmutatta magát. Ahogy az előző esetben, úgy a várható mozgás most is nagyjából megegyezik a Gartley-alakzat X hullámával. Eszerint került beállításra a 2. TP-szint. Történetesen – mint később kiderült – valóban ez volt a legjobb régió a Gartley-ből való kilépésre / a short kereskedésbe való újra belépésre.

Mindkét beállításnál a 10 napos EMA (narancssárga vonal) dinamikus ellenállásként viselkedett, mivel nagyrészt az árfolyamgörbe fölött helyezkedett el.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img