50%-al több kártyaelfogadóhely lehet Magyarországon jövőre

spot_img

2018 óta nem bővült különösebb mértékben a kártyaelfogadó boltok és kereskedők száma, jövőre viszont egy rekord léptékű ugrás jöhet – írja a fintechzone.hu.

Két hónapja, határozatban rendelte el a kormány, hogy jövő évtől kezdve, minden online kasszát használó kereskedőnek biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét a vásárlóinak.

Az azóta elkészített törvényjavaslatot a héten fogadta el a magyar parlament. 

Jelenleg nagyjából 66 ezer kereskedő használja a NAV-hoz bekötött online kasszát úgy, hogy közben nem biztosít elektronikus fizetési lehetőséget. Ez az állapot jövőre szűnhet meg, hiszen a törvény értelmében kötelező lesz azonnali- vagy kártyás fizetési lehetőséget biztosítaniuk a vásárlóiknak.

Ezzel, a jelenlegi 114 ezerről 174 ezerre nőhet majd az elektronikus fizetést kínáló fizikai vállalkozások száma. A vállalkozóknak jövő év január elsejétől kezdve már készen kell állniuk az elektronikus fizetésre.

Az új törvény egy tavaly megjelent, a kormánynak készült ajánlás mentén készült. Az ajánlásokat a magyar Bankszövetség készítette el, a készpénz hatékony visszaszorítása érdekében. A koronavírus járvány pedig méginkább ráerősített erre a trénere, hiszen a készpénz egy kevésbé higiénikusabb fizetési mego ldás.

Az ajánlásokba beletartozik még a magánszemélyek készpénzhasználati korlátjának bevezetése az 500 ezer forint feletti tranzakciókra. De többek között fontos terv még a havi két díjmentes készpénzfelvétel eltörlése, a készpénzben kapott fizetések megszüntetése, és az intézmények, állami cégek és önkormányzatok teljes pénzmozgásának elektronikus útra terelése. A következő években készülhetünk ezek részletes kidolgozására és életbe lépésére is. 

/fintechzone.hu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img