Közösségi média platformot indít az EOS

spot_img

Voice néven hamarosan új közösségi média platformot ismerhet meg a világ, méghozzá egy olyat, ami kriptopénzek -legalábbis egy token- használatán alapszik. Sőt, az alapítók a területen igazán jártas szakemberek, hiszen az EOS munkatársai döntöttek úgy, hogy 2020-ban szükség van egy újabb “Facebook-klón” létrehozására, hogy ez mennyire jó ötlet, azt mindenki ítélje meg maga.

A hazai iWiW történetéről a Partizán nevű politikai aktivista csoport készített remek -és politikamentes- dokumentumfilmet, érdemes rászánni az időt, igazán jól sikerült, a mostani harmincas generációnak pedig számos emléket idézhet fel:

A projekt vezetője már június hatodikán feliratkozásra invitálta követőit, nem meglepő módon a személyes adatok, információik tiszteletben tartása, a politikától való távolmaradás, illetve a közösségek “erősítése” került a zászlóra:

Majd nem sokkal később már arról írt, hogy “pivot”, vagyis üzleti modell, legalábbis stratégia váltás történt, és megindult a regisztráció, hogy mi a különbség a két tweet között az nem teljesen világos, a lényeg azonban az, hogy augusztus 15-ig jelentkezés alapján, majd azt követően meghívás alapján is lehet regisztrálni.

Mi megpróbáltunk jelentkezni, egyelőre csak a kérvényezésig jutottunk el, az ígért email a regisztrációnk jóváhagyásáról cikkünk születéséig nem érkezett meg. A FAQ átolvasásából azonban kiderült, hogy “tartalom-jutalmazás” is lesz a rendszerben, minden bizonnyal kriptopénz alapon, illetve azt is megtudhattuk, hogy ezt a rendszert “a felhasználók csinálják, a felhasználóknak”.

A Voice címoldala

Az arculat tetszetős, bár attól tartunk, hogy egy jó design kevés lesz ahhoz, hogy megtörjék a Facebook hegemóniáját, persze nem is biztos, hogy ez a céljuk. Könnyen lehet, hogy “csak” annak a “szűkebb” körnek akarnak szólni, akiknek nagyon nem tetszik az, ahogy a közösségi média óriás a személyes adatokkal bánik, ha úgy tetszik visszaél.

A Cointelegraph beszámolója szerint fontos cél az is, hogy “visszavegyék a nagy tech cégektől” a közösségi médiát, méghozzá minél előbb. Természetesen blokklánc alapú szolgáltatásról lesz szó a transzparencia érdekében, az EOSIO protokollt használja a rendszer. Az EOSIO, így az EOS mögött is álló szervezet, a Block.one fejleszti a platformot, úgy tűnik igazán komolyan gondolják, hiszen komoly tőkét öltek már eddig is a munkába:

  • 30 millió dollárért vették meg a voice.com domain nevet,
  • 100 millió dollárt költöttek a fejlesztésre,
  • 50 millió dollár értékű szellemi tulajdont fordítottak rá.

A rendszer belső elszámolási egységének szánt Voice Token szerepe is kiderült a bemutatkozásukból, a felhasználók számára érdekes tartalmak előállításáért kaphatjuk, emellett spontán is jár bizonyos mennyiség minden nap minden usernek, arra költhetjük el, hogy több figyelmet kapjon egy-egy posztunk, vagyis a láthatóságra.

Az átláthatóság jegyében arra is lehetőség lesz a hirdetések kapcsán, hogy pontosan lássuk ki áll egy-egy (Voice tokennel) fizetett promóció mögött, azt is megtudhatjuk majd, hogy pontosan mennyit költöttek az adott megjelenésre. Visszatérve a posztokra, minden bejegyzést lehet “voicolni”, vagyis elősegíteni a láthatóságát, egyben a “top-comment” is “megvásárolható”, vagyis támogatásunkkal erősíthető.

Ez úgy tűnik kissé licit-szerű rendszerben működik majd, egy következő felhasználónak lehetősége lesz arra, hogy magasabb összeget kínálva egy másik kommentet tegyen meg kiemelt hozzászólássá. Azonban az előző “licitáló” több tokent kap ekkor automatikusan, mint amennyit a kommentre költött, ekkor dönthet, hogy újra megpróbálja-e visszaszerezni a pozícióját.

Ha mindez kicsit sajátos elképzelés lenne, térjünk rá a fake news kérdésére, ez olyasmi, ami valóban komoly probléma a jelenleg domináns közösségi médiában. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy azonosítsák a felhasználókat, elmondásuk szerint ma a közösségi médiában nem lehet egy-egy -valós- felhasználóhoz kötni a tartalmakat, ez pedig baj.

Valóban baj, ha a blokklánc, mint háttér technológia arra lesz többek között használva, hogy megmásíthatatlanul egy adott felhasználóhoz kössenek egy adott posztot, az sokat tehet a probléma megoldásáért. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az az aránytalanság a birtokolt tokenek mennyiségében, ami például a Bitcoin rendszerében megjelent nem okoz-e problémát a posztok érvényesülésében a szavazásokon keresztül, ha a Voice szárnyra kap, akkor ez is kiderül.

Ha sikerült regisztrálnunk, akkor mindenképp beszámolunk újra a platform működéséről, addig is mondd el egy komment formájában, mit gondolsz egy új közösségi média platform indításáról 2020-ban!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img