A Filecoin lehet a Bitcoin bányászok új kedvence

spot_img

A Decrypt a napokban számolt be a legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kínai bányász konferencia legfontosabb tanulságairól. Az anyagból kiderült, hogy a résztvevők körében fokozott volt az érdeklődés egy évek óta fejlesztett, hamarosan debütáló új kriptopénz a Filecoin iránt. Ennek kapcsán jártunk utána, hogy miről is szól ez az egész.

A Filecoin fejlesztése még 2017-ben kezdődött meg. Minden idők egyik legnagyobb ICO-ja során a befektetők 257 millió dollárt dobtak össze a decentralizált tárhely szolgáltatás létrehozására.

Az elmúlt években már több hasonló céllal létrehozott projekt is elindult (pl.: Sia, Storj), de eddig még egyiküknek sem sikerült beváltania a hozzáfűzött reményeket. A Filecoin iránt ennek ellenére továbbra is nagy az érdeklődés, ami elsődlegesen a kínai bányászoknak és befektetőknek köszönhető.

A konferencián elhangzottak szerint a Filecoin a kínai bányász körökön belül “mindenütt ott van”, és egyes beszámolók alapján már több, mint 200 olyan kisebb-nagyobb vállalkozás működik, amelyek kizárólag csak Filecoin bányagépek összeállításával foglalkoznak. A Filecoin teszthálózatán futó egyik legnagyobb node nemrégiben komolyabb befektetői támogatást is kapott a HashKey-től és a Fenbushi Capital-tól. Utóbbi a legrégebb óta működő és legnagyobb blokklánc-fókuszú befektetői csoportok közé tartozik, de maga a Filecoin ICO is több neves nyugati befektető támogatását élvezte (pl.: Winklevoss testvérek, Andreessen Horowitz, stb.)

A Winklevoss testvérek amerikai tőzsdéje (Gemini) az indulás után támogatni fogja a Filecoint

A Filecoin működését fejlesztői az AirBNB-hez hasonlítják. Ahogy egy üres szobát, úgy egy merevlemezen található kihasználatlan tárhelyet is bérbe adhatnak azok tulajdonosai. Egy vadidegen gépére persze veszélyes lenne bármilyen fontosabb adatot rábízni, a Filecoin ezért minden információt apróbb egységekre bont, majd azokat titkosítva több tárhely szolgáltató között osztja szét. A teljes adatcsomaghoz csak maguk a feltöltők , illetve azok férhetnek hozzá, akik számára ezt engedélyezték. Talán nem is meglepő, hogy a Filecoin éppen Kínában vált felkapottá, az államilag cenzúrázott internet miatt a decentralizált projekt itt komoly felhasználói bázist szólíthat meg.

A Filecoin hálózat működése a 2015-ben elindított IFPS protokollon alapul. Az internet működését ma a HTTP protokoll teszi lehetővé, ami a lekért információkat egy meghatározott helyen lévő központi szerverről továbbítja a felhasználók felé (arról a helyről, ahol az adatokat tárolják). Az IPFS ezzel szemben a darabokra bontott információcsomagok egyedi azonosítói után kutat, vagyis azokat akár több különböző helyről is képes összeszedegetni.

A decentralizált működési formát tehát a tartalmak indexálása teszi lehetővé, azonban az IPFS komoly hiányossága, hogy egyáltalán nem ösztönzi a tárhely szolgáltatókak arra, hogy csatlakozzanak a hálózathoz. A Filecoin csapata a Bitcoin és az Ethereum bányászat jutalmazási modelljei alapján dolgozta ki a saját megoldását, amivel mindenkit, aki hozzájárul a rendszer működéséhez, kriptopénzzel jutalmaznának.

A Filecoin egyelőre még csak teszt üzemmódban működik. A fő hálózat indulását már több alkalommal is elhalasztották, legutóbb éppen a koronavírusra hivatkozva, azonban ha semmi más nem jön közbe, július-augusztus környékén már tényleg elstartolhatnak. Ennek megfelelően egyelőre még maga a Filecoin kriptovaluta sincsen kereskedelmi forgalomban, bár néhány kisebb tőzsdén már elindult egy azt megtestesítő áltoken kereskedése.

A csapat április beszámolója szerint a teszthálózat kapacitása jelenleg 5 petabájt (5 millió gigabájt) körül alakul, de akit szeretne többet is megtudni a bányászat hardveres követelményeiről, az látogasson el a Filecoin hivatalos blog oldalára, ahol több bejegyzés foglalkozik ezzel a témával.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img