Éledeznek a decentralizált tőzsdék

spot_img

A decentralizált tőzsdék térnyeréséről osztott meg egy érdekes összefoglalót a Messari. Az elemzés szerint a dexek által kibocsátott tokenek az elmúlt hónapokban átlagosan ötször akkora megtérülést értek el, mint hagyományos társaik.


Centralizált (balra) és dex (jobbra) tőzsde tokenek értékének növekedése az elmúlt egy év során

Noha ezek a váltók még mindig csak a globális kereskedési forgalom töredékéért felelősek, az elmúlt hónapok folyamán jól látható növekedésen mentek keresztül. A dexek a korábbi átlagos, napi 5 millió dolláros forgalma mostanra 25 millió dollár közelébe emelkedett, a volumenben számított piaci részesedésük pedig 0.25%-ról 0.5%-ra nőtt.

A növekedéshez hozzájárulhatnak azok a protokoll frissítések, amelyek a korábbinál gyorsabbá és felhasználóbarátabbá teszik ezek működését. A legismertebb dexek közül több is mostanában esett át, vagy fog átesni ilyen céllal végrehatjott átalakításon (pl.: 0x v3, Loopring v3, Uniswap v2, Bancor v2, Idex 2.0, Kyber Katalyst).

Emellett fontos szerepük lehetett az olyan aggregátor oldalak elindulásának is, mint például az 1inch, amelyek tucatnyi dex likviditásához kínálnak egyidejű hozzáférést és az ezeken elérhető legjobb árakon biztosítják a trade-ek végrehajtását.

Bár kereskedési forgalom tekintetében a dexeknek még hosszú utat kellene megtenniük azért, hogy megszorongathassák a legnagyobb váltókat, tokenjeik értékét tekintve már jóval azelőtt felzárkózhatnak riválisaik mellé.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img