Valaki ötmillió dollárt fizetett ki két Ethereum tranzakcióért

spot_img

Tegnap több híroldal is beszámolt arról, hogy valaki tévedésből 2.6 millió dollár jutalékot fizethetett ki egy 135 dollár értékű Ethereum tranzakcióért.

Etherscan

A kérdéses blokkot kibányászó kínai Spark Pool vezetői nem is fizették ki a lottónyereménnyel felérő blokk jutalmat a bányászaiknak, hanem befagyasztották azt, hátha a tulajdonos megkeresi őket. A csoport már korábban is segített a tévesen küldött tranzakciók visszaszerzésében, tavaly például 150 000 dollárt utaltak vissza egy hibásan elküldött transzfer dél-koreai tulajdonosának.

A tegnapi utalás kapcsán olyan elméletek is napvilágot láttak, hogy az valamilyen adóelkerüléssel, vagy pénzmosással kapcsolatos tevékenység része lehetett.

Egy ilyen csalást egy bányász csoporttal együttműködve lehetne kivitelezni, mivel ők hozzá tudnának adni egy konkrét tranzakciót az általuk kibányászott blokkokhoz. Ha tehát valaki el akarná kerülni, hogy mondjuk egy nagyobb nyereség után kelljen adót fizetnie, elviekben megtehetné, hogy egy ilyen balasetnek álcázva azt mondja az adóhatóságnak, hogy ugyan tényleg magas profitot ért el, de ügyetlen volt és minden pénze elúszott egy rosszul kivitelezett tranzakción. A háttérben persze leboltolhatná a bányászokkal, hogy azok hogyan utalják majd neki vissza észrevétlenül a lóvét.

Hogy ez mennyire életszerű, vagy sem, az ellen és mellett is szóltak érvek, bár ha valaki pénzt akarna mosni, aligha szeretné, hogy a fél világ felfigyeljen az utalására és nyomonkövesse az összes ezt követő tranzakcióját. Márpedig éppen ez történt.

Etherscan

A tegnapi fiaskó után többen is elkezdték megfigyelni a kérdéses Ethereum címet, így hamar híre ment, amikor emberünk ma reggel ismét tekintélyes jattot hagyott ott a bányászoknak. Ezúttal 86 000 dollár átutalásáért fizetette ki a 2.6 millió dolláros jutalékot. A blokkot ezúttal egy másik konzorcium, az Ethermine bányászta ki, így rajtuk áll, hogy mihez kezdenek az összeggel.

Az Etherscan alapján az utalást végrehajtó cím elég nagy forgalmat bonyolít le, így elképzelhető, hogy egy tőzsdéről kezdeményezték ezeket az tranzakciókat, de hogy pontosan honnan és miért, azt talán sohasem fogjuk megtudni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img