Trump “ráküldte” kincstárnokát a bitcoinra

spot_img

Donald Trump korábban is egyértelművé tette a Twitteren, hogy “nem rajongója” a bitcoinnak, most azonban John Bolton, korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó hamarosan megjelenő könyvében arról ír, hogy az elnök arra utasította Steve Mnuchin kincstárnokot, hogy “menjen rá” a bitcoinra.

Állítólag Kínához kapcsolódó kereskedelmi, szankciókat illető, és egyéb témák megbeszélése közben hangzott el Trumptól, Mnuchinnak címezve az, hogy “ne akarj kereskedelmi tárgyaló lenni”, inkább “menj a bitcoin után”. Erre Mnuchin a könyv tanúsága szerint kissé sértődötten reagált, elfogadva a döntést, hozzátéve, hogy rendben, akkor majd az elnök gazdasági emberei “azt csinálnak majd, amit ő akar”.

Bolton visszaemlékezése szerint mindez 2018 májusában történt, amikor bő 30%-ot emelkedett a kriptopénz a dollárral szemben, ezzel sokadszorra is a figyelem középpontjába kerülve. A Coindesk beszámolója szerint azt sem tudhattuk meg, hogy ez volt-e az első alkalom, hogy Trump a kincstárnokkal, vagy bármely más kormányzati szereplővel kriptopénzekről beszélt.

A könyv megjelenését nem mellesleg Trump fenyegetései lassították, pert helyezett kilátásba, a hírek szerint ez azóta be is következett, ám a könyv mégis megjelenik. A hazai média is beszámolt a könyvről, és megjelenésének körülményeiről, illetve az abban leírt, valóban hajmeresztő állításokról is.

Trump: A bitcoin nem pénz. FED Elnök: A bitcoin értéktároló.

Bolton szerint az újraválasztása érdekében Trump örömmel szövetkezett volna Kínával kétes körülmények között, nem tudta, hogy az Egyesült Királyság atomhatalom, Finnországról pedig azt feltételezte, hogy az oroszokhoz tartozik. A 444 összefoglalója arról is ír, hogy az elnök egyetértett azzal, hogy Kína koncentrációs táborokba zárja egyik kisebbségét, az ujgurokat, rendszeresen bedőlt más vezetők kommunikációs trükkjeinek, mint például a neki szóló hízelgésnek.

A közvetlen munkatársai hülyének nézik, ha mindez nem lenne elég, akkor a könyvből állítólag még az is kiderül, hogy a körülötte lévők szabályosan rettegnek egy-egy nagy kaliberű találkozó előtt, hiszen nem tudják, hogy Trump mit fog mondani, milyen diplomáciai bonyodalmat kavar majd felelőtlen kijelentéseivel.

Visszatérve a bitcoinra, régóta sürgeti a szakma Amerikában, hogy legyen átlátható, tiszta szabályozás, egyelőre azonban nem sok előrelépés történt. Az ország pénzügyi felügyeletét ellátó SEC álláspontja szerint nem akarják “akadályozni” az innovációt, de azzal ők is egyetértenek, hogy valamilyen megoldásra szükség van.

Tisztázatlan az adózás, és minden más vonatkozás, bár tény, hogy az adóhatóság, az IRS is igyekszik rendezett körülményeket teremteni, az eddigi lépéseikből az rajzolódik ki, hogy nyitottan, elfogadóan viszonyulnak a kriptopénzek területéhez, sőt, kifejezetten türelmesek is, ahogy arról korábban mi is beszámoltunk.

Az amerikai adóhatóság kripto startupokhoz fordul

2018, vagyis az állítólagos beszélgetés óta nem történt érdemi előrelépés, sem Trump, sem kollégái nem tettek lépéseket sem a bitcoin ellen, sem mellette, egyelőre úgy tűnik, hogy valós tartalom nélküli, hirtelen kirohanásról történt csupán. Az mindenesetre biztos, hogy a világ még mindig vezető gazdaságáról van szó, a kriptopénz piac egészére nagy hatással lehetnek az USA-ban születő döntések.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img