Trump: A bitcoin nem pénz. FED Elnök: A bitcoin értéktároló.

spot_img

Tegnap emberek milliói hallhattak először a bitcoinról és a kriptopénzekről az amerikai elnök tweetjeinek, és az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnökének kongresszusi meghallgatása jóvoltából. A több száz alkalommal eltemetett Bitcoin tizedik életévében odáig jutott, hogy a világ gazdasági szuperhatalmának vezetői lassan heti szinten értekeznek róla nagy nyilvánosság előtt.

Trump elnök a Facebook által megálmodott, összesen száz nemzetközi technológiai nagyvállalattal közösen megvalósításra kerülő Libra projekt ekézését vezette fel a szokásos “bitcoin nem pénz” érveléssel közel 62 millió követőjének:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1149472282584072192

“Nem rajongok a Bitcoinért és más kriptopénzekért, melyek nem pénzek, melyek értéke volatilis és melyek mögött nem áll semmi. A szabályozatlan kriptoeszközök törvénytelen magatartást tesznek lehetővé, például a drogkereskedelmet vagy más illegális tevékenységeket.”

Ez egy teljesen megszokott ekézés, számtalanszor hallottuk ezeket az érveket az utóbbi években. Ekézés azonban ide vagy oda, a “rossz” reklám is reklám, főleg akkor, mikor az USA épp 22 ezermilliárd dolláros adósságon ül, és előbb-utóbb el fog kezdődni a dollár gyengülése. Ennek fényében a reklám már egyáltalán nem mondható rossznak. A Librával kapcsolatban az elnök nyilván szintén nemtetszését fejezte ki: “Ha a Facebook bank akar lenni, akkor szerezze meg a banki engedélyeket!”

Tegnap tartották a FED vezetőjének kongresszusi meghallgatását, amelyből két érdekes részletet szeretnék kiemelni. Powell szerint a bitcoint nem használják fizetésre, jelenleg az aranyhoz hasonlóan értéktárolóként, egészen pontosan spekulációs célú értéktárolóként használják. Ez nem jelenti azt azonban, hogy a jövőben nem lehetnek sikeresek az alternatív fizetőeszközök, ebben az esetben egy olyan kor jöhet el újra, amikor többfajta pénzt is használnak az Egyesült Államokban.

A másik dolog amely a meghallgatás során feltűnt, hogy a kongresszusi képviselők milyen nagy számban kérdezték a FED elnökét a Libra projektről. Nem az inflációról, nem a várható kamatcsökkentésről kérdeznek, és arról, hogy vészesen csökken a jegybank mozgástere a gazdasági növekedés fenntartására, hanem arról, hogy a Facebook által megálmondott fizetőeszköz romlásba dönti-e az Egyesült Államokat. Powell higgadtan többször is elmondta, hogy a FED nem kívánja fojtani az innovációt. A piac szereplők számára, meghatározott keretek között ugyan, de engedni kell az egyéni pénzüggyekkel kapcsolatos fejlesztéseket, hiszen ez az amerikai gazdaság érdeke is.

Július 16-17-én a Libra kongresszusi meghallgatásáról is beszámolunk.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img