Több millió dollárt hozott az Elon Musk bitcoin csalás

spot_img

Valamilyen nehezen érthető oknál fogva még mind a mai napig sokan vannak, akik bedőlnek különböző online csalásoknak, ebben az esetben nem trójai szoftverekről, malware-ről, és egyéb, nevezzük így: technológiai csalásokról van szó. Sokkal inkább azokról, melyek esetében “szép szóval”, vagyis rávezetéssel, a jó öreg, klasszikus átveréssel rövidítik meg az elkövetők az áldozataikat.

Ennek a műfajnak különösen aggasztó ága az a formáció, amikor egy híres ember nevében próbálnak meg “giveaway”, vagyis ajándékozásnak álcázott csalás keretében pénzt, egészen pontosan bitcoint “kihúzni” azokból, akikből ki lehet. Nemrég Elon Musk nevével, ismertségével éltek vissza valakik, ez önmagában még nem lenne különösen meglepő, ami viszont az, az az eredményesség, a beszámolók szerint több millió dollárnyi BTC-t sikert megszerezniük.

A módszer különösen primitív, azt hitetik el főként a YouTube-on a hiszéken követőkkel, hogy Musk megduplázza bitcoin mennyiségüket, egész egyszerűen el kell küldeniük egy címre X darab BTC-t, a híres innovátor visszaküld 2X mennyiséget. Remekül hangzik, viszont az, hogy ennek hogyan dőlhet be bárki is talán nagyobb rejtély, mint az, hogy ki lehet valójában Satoshi.

Ha valamilyen gyanús üggyel találkozunk, akkor érdemes felkeresnünk a BitcoinAbuse.com nevezetű oldalt, ezen rendszeresen jelentenek be ilyen és ezekhez hasonló csalásokat. A mostani ügy-sorozatban használt tárcákhoz adott nevek mind Muskhoz kötődtek, természetesen csak elnevezésükben, a használt nevek között szerepelt a Tesla, a SpaceX, egyebek.

A mostani csalássorozatban 66 gyanús címet azonosítottak kutatók, ezek összesen bő 2 millió dollárnyi bitcoint “kalapoztak össze”. Érdemes odafigyelni, legalább egy alapvető gyanakvást kialakítanunk magunkban, nem, híres emberek nem adnak ingyen pénzt, ha másért nem, akkor azért, mert pont azért van sok pénzük, mert tudnak vele bánni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img