A globális népesség csupán 0,27%-a birtokolhat egy egész bitcoint

spot_img

A népszerű kriptopénztőzsde, a Binance saját oktató, illetve kutató platformot üzemeltet, méghozzá Binance Academy néven. Nem titok, hogy a kriptopénzek piacán dolgozó újságírók gyakran merítenek innen, nem véletlenül. A felület nem csupán arculatában, de tartalmában is minőségi, mindig érdekes, izgalmas, nincs ez másképp jelen cikk témája kapcsán sem.

A projekt munkatársai érdekességképp közzétettek egy ábrát, ha úgy tetszik infografikát, ami azt mutatja be, hogy mekkora hányada az emberiségnek az, aki egy egész bitcoint birtokolhat, ebben az esetben nem társadalmi és / vagy gazdasági egyenlőtlenségekről, hanem csupán arról van szó, hogy miként aránylik az emberiség lélekszáma a bitcoin darabszámához.

Mint ismeretes mindösszesen 21 000 000 millió bitcoin létezhet, egyetlen eggyel sem több, mint -talán kevésbé- ismeretes, jelenleg már közel nyolc milliárd, vagyis 7 800 000 000 ember él a Földön, e két szám arányából következik, hogy a teljes emberi populáció mindösszesen 0,27%-ára jut egy egész bitcoin.

Persze a SAT, vagyis satoshi, a bitcoin legkisebb egysége, a százmilliomod rész pontosan azért lett létrehozva, hogy egészen kis értékű vásárlásokat is megvalósíthassunk a kriptopénzzel, ennek ellenére elgondolkodtató, hogy mennyire kevés ember, mindössze 27 millió tudhatna magáének egy egész bitcoint, ha az oszthatatlan lenne. És persze ha mindenki vágyna arra, hogy birtokoljon egy egész egységet a kriptopénzből.

Persze ki ne akarna bitcoin tulajdonos lenni, joggal merül fel a kérdés. Az alábbi ábrán egy ikon, egy ember alak tízmillió “léleknek” felel meg, jól látszik a jobb alsó sarokban, hogy csupán két, illetve egy harmadikból még egy egészen kicsi lett sárgával megjelölve, ezek a gondolatkísérlet érintettjei:

A pontos érték mellesleg 0,2692307%, csak érdekességképp. Az a kérdés is joggal merül fel, hogy mi értelme, pontosabban mekkora jelentősége van ennek az ábrának, a válasz az, hogy minden bizonnyal nem túl sok. Hacsak nem vetjük össze a forgalomban lévő fiat pénz mennyiséggel, sőt, még inkább azzal, hogy hány dollárt kaphatna minden egyes ember, ha szétosztanánk az összes dollárt.

A FED saját bevallása szerint jelenleg 1,91 billió dollár van forgalomban, egy billió így néz ki: 1 000 000 000 000, az egyszerűség kedvéért kicsit csalunk, két billióval fogunk számolni, vagyis ezzel a számmal: 2 000 000 000 000. Az eredmény 256,4102, ennyi dollárt kaphatna minden egyes ember, ha a teljes, forgalomban lévő dollár mennyiséget egyenlő arányban szétosztanánk az emberiség minden egyes tagja között.

A cikkünk születésekori árfolyamon számolva ez 81 212 ,8 forint, lássuk be: nem egy eget rengető összeg. Hogy mindebből mi a tanulság, azt mindenki ítélje meg maga, mi további kellemes szombat délutánt, jó pihenést kívánunk a Kripto Akadémia minden olvasójának!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img