Kriptopénz: a láthathatlan óriás

spot_img

Habár a koronavírus-járvány miatti leállások komoly károkat okoztak a világgazdaság számára, a váratlan helyzet új üzleti lehetőségeket is teremtett. A vírus elleni védekezést egyre több vállalat igyekszik a saját javára fordítani és azt egyfajta bizalomépítő szolgáltatásként kommunikálni azt az ügyfelei számára.

A világ 100 országában jelenlévő Intercontinental Hotel sanghaji szállodájában például olyan QR kódokat helyeztek el a hotel területén, amelyek leolvasásával a látogatók ellenőrizhetik, hogy kik, mikor és milyen módon végezték el utoljára az adott szárny fertőtlenítését.

IC Shanghai

Az elmúlt hetekben hasonló intézkedéseket vezetett be a világ legnagyobb acélgyártó vállalata, az ArcelorMittal is, ami elsőként a londoni központjában kezdte el tesztelni a Kínában is használt eljárást.

Végül, de nem utolsó sorban Norvégia legnagyobb és egyben Európa egyik legjelentősebb séta- és komphajó üzemeltetője, a Color Line is bevezetett egy olyan rendszert, amivel a Norvégia, Németország, Dánia és Svédország között ingázó utasaik a hajókon, vagy akár már előzetesen online is meggyőződhetnek arról, hogy a társaság pontosan milyen fertőzés-megelőző eljárásokat alkalmaz az egyes járatain.

Mind a három vállalat ugyanazt a megoldást, a blokklánc alapon működő MyCare-t választotta, hogy ezzel is jelezze a külvilág felé, hogy követi a vírus elleni védekezéssel kapcsolatos irányelveket. Az általuk rögzített, de utólag már megmásíthatatlan adatokat később bármikor vissza lehet keresni, a vállalatokat így egyértelmű felelősség terhelné, ha kiderülne, hogy hamis információkat szolgáltattak az ügyfeleik számára.

A fogyasztók és ügyfelek bizalmának megerősítésére szolgáló MyCare a Vechain, és a világ vezető minőségbiztosítással foglalkozó cége, a több, mint 150 éves múltra visszatekintő DNV GL együttműködése során jött létre. A blokkláncra írt információkért a partnereknek a Vechain erre a célra létrehozott tokenjeivel kell fizetniük.

Habár a kriptopénzek kapcsán sokszor csak az olyan lehetséges felhasználási módok jutnak eszünkbe, mint például a bolti kasszáknál történő fizetés, vagy mondjuk az anonim módon végrehajtott tranzakciók lehetősége, a valóságban az élet számos más területén is találkozhatunk majd az ezeken alapuló megoldásokkal, méghozzá anélkül, hogy a használatuk során egyáltalán fogalmunk lenne erről.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img