Álhírterjesztéssel vádolták meg a Nexo-t

spot_img

Néhány nappal ezelôtt egy rejtélyes dokumentum járta körbe a kriptós közösségi oldalakat. Egy magát Zeus Capital néven bemutató csoport egy 66 oldalas, színvonalasan megszerkesztett dokumentumot tett közzé, amiben “lerántottàk a leplet” az elmúlt évek kiemelkedôen jól teljesítô coinjáról, a Chainlinkrôl.

Az anyag szerint a LINK a kripto világ legnagyobb átverései közé tartozik, amit számos érvvel próbáltak meg alátámasztani. Az olvasóknak azt javasolták, hogy kezdjék el shortolni a hamarosan értéktelenné váló coint, amihez egy pontos útmutatót is mellékeltek.

Egy kívülálló számára a dokumentumban foglaltak akár hitelesnek is tűnhettek, viszont aki egy kicsit már jobban ismerte a Chainlink hátterét, felfedezhette, hogy sok esetben megtévesztő féligazságokat tettek közzé a szerzôk. Összességében tehát egy gondosan elôkészített FUD kampány részének lehetett volna betudni az elemzést, aminek megjelenése éppen egybeesett LINK minden korábbit meghaladó, 8.9 dolláros csúcsának elérésével

A dokumentum megjelenését követő órában kezdett esni a Link árfolyama

A történet ezen a ponton véget is érhetett volna, hiszen nem ez volt az első eset, hogy valakik ehhez hasonló módszerekkel próbálják meg befolyásolni egy coin árfolyamát. Csakhogy a Zeus Capital neve teljesen ismeretlenül csengett a kriptós közösség számára, így néhányan nekiálltak, hogy kiderítsék, mégis kik állhatnak a név mögött.

A kutatás során kiderült, hogy a jelentést egy másik DeFi platform, a Nexo hírleveleinél is használt módszer segítségével küldték ki. A Zeus Capital weboldalának forráskódjában meg is találhatóak az ezzel kapcsolatos, Nexo oldalára utaló linkek.

Valaki azt is felfedezte, hogy az anyag közzététele elôtti napon, valaki több százezer LINK-et kölcsönzött az AAVE DeFi oldalról, ami ezután a Nexo számláinak közbeiktatásával a Binance-en kötött ki (1,2,3,4), a feltételezések szerint azért, hogy a FUD kampány indulásával egy időben shortolni lehessen a parabolikus emelkedésének csúcsán lévő LINK-et

Végül, de nem utolsósorban az is kiderült, hogy a “leleplező” dokumentumot egy Simeon nevű ember gépéről tölthették fel. Miután egyre többen eredtek a Zeus Capital nyomába, az amögött álló ember(ek) elérhetetlenné tették a botrányt kiváltó elemzést, a hibássá vált hivatkozás viszont ezt követően egy lokális linken, egy Simeon nevű felhasználó könyvtárából próbálta meg azt ismét elérni.

A LinkedIn szerint a Nexo digitális pénzek elemzésével megbízott vezetőjét szintén Simeonnak hívják.

A hétvégén a Nexo egy közleményt adott ki a történtekkel kapcsolatban, amiben elmondták, hogy mivel éppen a napokban léptek partnerségre a Chainlinkkel, semmi értelme nem lenne annak, hogy ők álljanak a dezinformációs kampány mögött. Emellett ígéretet tettek arra is, hogy független biztonsági szakértôket fognak felbérelni az eset kivizsgálására.

A Chainlink egyik képviselője a csapat hivatalos chat oldalán nyilatkozott az esetrôl. Elmondása szerint továbbra is bíznak a Nexo-ban, az ezzel kapcsolatos vizsgálat lezárultáig pedig senkit sem szeretnének meggyanúsítani és ugyanezt szeretnék kérni a közösség tagjaitól is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img