YFI: egy teljesen értéktelen token lett az elmúlt napok nagy nyertese

spot_img

Balázs hívta fel a figyelmemet az elmúlt napokban negyvenszeres emelkedést elérő YFI tokenre, aminek utána olvasva egy érdekes történetre bukkantam. A yearn.finance (YFI) lényegében egy olyan platform, ami segít eligazodni a különböző kamatokat kínáló DeFi appok között és mindig az éppen elérhető legjobb lehetőséget kínálja fel a felhasználók számára.

A yearn-t mindössze egyetlen ember fejleszti, aki egy saját tokent (YFI) is létrehozott az oldal számára. Ennek az lett volna az egyetlen feladata, hogy egyfajta szavazó lapként működve, segítsen a felhasználói közösség számára dűlőre jutni a különböző működési mechanizmusok beállításaiban.

Az YFI nem előbányászott kriptopénz, a forgalomban lévő tokenek darabszáma az induláskor 0 volt és csak azok számára “kezdett el termelődni”, akik használták az oldalt, vagyis ezen keresztül stake-eltek valamennyi pénzt a yearn által támogatott DeFi appok valamelyikén.

A programozó egy ezzel kapcsolatban közzétett blogbejegyzésében direkt kiemelte, hogy az YFI csak egy közösségi szavazó token, aminek abszolút semmi értéke nincs és nem is akarja azt feltenni egyetlen kriptotőzsdére sem. A közösség azonban másképp döntött. Az YFI-t valaki listázta az egyik legnépszerűbb decentralizált tőzsdén, az Uniswapen (amit egy DEX-ről lévén szó, bárki teljesen ingyen megtehetett), ahol aztán úgy beindult annak a kereskedése, hogy mások is átvették, mostanra például már a Poloniexen is elérhetővé vált.

A token egy hete még nagyjából 50 dollárt ért, jelenleg viszont már közel 2200-at kérnek érte. A Cointelegraph meg kereste ezzel kapcsolatban a yearn fejlesztőjét, aki elmondta, hogy tényleg csak azért hozta létre a tokent, hogy a közösség kezébe adja az irányítást, mert ő már nem akart tovább bíbelődni az oldal működését felügyelő okos szerződésekkel.

Az elmúlt hetekben több ehhez hasonló és szavazásra jogot adó, úgynevezett governance token növelte többszörösére az értékét, így alighanem sokan az ezek által keltett hype hullámot meglovagolva próbáltak meg gyors porfitot elérni az YFI segítségével. A legismertebb ezek közül talán a Compound volt, ami a júniusi indulásakor 60-70 dolláros árfolyamon jelent meg a piacon, majd szinte azonnal felkerült a Coinbase-re, aminek köszönhetően néhány nap alatt egészen 350 dollárig menetelt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img