Elfogadták az orosz kripto törvényt, börtön egyelőre még nem jár a birtoklásért

spot_img

Az orosz törvényhozás elfogadta a kriptovalutákat szabályozó törvényt. A jogszabály “digitális fizetések végrehajtására alkalmas elektronikus adatként” definiálta ezeket az eszközöket, felhasználási lehetőségeiket azonban erősen korlátozta.

Bár az orosz állampolgárok befektetési célból szabadon vásárolhatnak és tarthatnak majd maguknál bitcoint, de erről és az ezzel kapcsolatban végrehajtott tranzakciókról be kell majd számolniuk a szabályozó hatóságoknál. A törvény nem teszi lehetővé a kriptopénzek hétköznapi használatát sem, ezeket a jövőben tilos lesz tárgyi javakra, vagy szolgáltatásokra cserélni.

Kriptopénzek vásárlására csak olyan szolgáltatóknál lesz lehetőség, amelyek a nemzeti bank által kiadott engedéllyel rendelkeznek, a bank pedig akár egyedi szabályozást is alkalmazhat az egyes digitális eszközökkel kapcsolatban, például különböző jogcímekhez kötheti bizonyos kriptovaluták birtoklásának lehetőségét.

Habár az életbelépő szabályozás meglehetősen szigorú, a néhány héttel ezelőtt kiszivárgott tervezethez képest sokkal megengedőbb. Abban még börtönbüntetéssel és kényszermunkával is felléptek volna a digitális valuták használata ellen, a most elfogadott törvényben azonban csak kétmillió rubeles, vagyis nagyjából 8.5 millió forintos büntetést szabnának ki az azt megszegőkre.

Magyarországon egyelőre még bárki szabadon vásárolhat magának kriptovalutát. Az érdeklődők erre több magyarországi váltó mellett, ATM automatákat és ismertebb nemzetközi oldalakat is igénybe vehetnek.

Binance: elérhetőek a SEPA (EUR) és a Faster Payments (GBP) tranzakciók

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img