Az arany az időseké, a Bitcoin a fiataloké – állítja a JPMorgan

spot_img

A Bloomberg friss cikkéből tudtuk meg, hogy a JPMorgan ügyfelei közül az idősek a járvány időszakában inkább aranyba, amíg a fiatalok inkább bitcoinba fektettek.

A JPMorgan vezető stratégiai elemzője, Nikolaos Panigirtzoglou elmondta, hogy a baby boomer generáció, vagyis a világháború és a hatvanas évek között születettek a részvényektől is elfordultak. Ez főleg a tech szektor részvényeiben látszódott meg, mivel az idősebbek inkább a hagyományosan biztonságosnak és kevésbé volatilisnek gondolt aranyba és kötvénybe rakták a pénzüket.

Ezzel ellentétben a fiatal generáció már nem félt annyira a kockázatosabbnak tartott piacokba tenni a pénzét, mint a részvények vagy a bitcoin. A tech szektornak is nagyobb bizalmat szavazott a fiatabb generáció. Ezt már csak azért is tette jól, mert a márciusi nagy beesések után a szektor nagy része már visszapattant és újra zöldben található.

Az arany- és bitcoin ETF-ekbe áramló tőke is stabilan növekedett az utóbbi öt hónapban – írja a Bloomberg a JPMorganre hivatkozva, hiszen mindkét korcsoport kereste az alternatív lehetőségeket. Ez nyilvánvalóan tükröződött az arany árán is, hiszen a jól ismert nemesfém történelmi csúcson van, jelenleg 2059 dollár közelében. A Bitcoin pedig alulról súrolja a 12 000 dollárt, amire tavaly óta nem volt példa a piacon.

BTC, AUG, SP500 year-to-date eredmények /cryptopotato/

Ha csak a 2020-as mutatókat nézzük, úgy tűnik az járt jól, aki év elején a Bitcoinra tett. A fenti grafikonon kék vonallal jelölt legnagyobb kriptopénz idei eredménye egy 61,5%-os plusz. A narancssárgával jelölt arany 34%-ot ment. A márciusi crash-ből felkapaszkodott S&P 500 index pedig egyelőre +2,65%-os pluszban áll.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img