A Bitcoin sohasem fog szarban hagyni

spot_img

Ezzel az üzenettel a címlapján jelent meg Hong Kong második legnépszerűbb napilapjának, az Apple Daily-nek mai kiadása, miután a hatóságok őrizetbe vették annak alapítóját.

Jimmy Lai-t azután tartóztatták le, hogy újságjában rendre az egyre nagyobb kínai befolyás ellen tiltakozó anyagok jelentek meg. Az Apple Daily nyomtatott és online kiadását naponta mintegy félmillió helyi lakos olvassa, akik közül sokan anyagilag is támogatják a lap működését, ám a híradások szerint az ide küldött utalások után többen is összetűzésbe kerültek számlavezető bankjaikkal.

A pénzintézetek több adományozót is bürokratikus eszközökkel próbáltak meg akadályozni és szigorúbb ellenőrzési módszereket léptettek életbe velük szemben, például ismét a személyazonosságuk igazolására szólították fel őket, vagy azt kérték tőlük, hogy bizonyítsák be, hogy legális forrásból származó jövedelmüket használják fel az újság támogatására.

Jimmy Lai-t később ugyan elengedték, de ma reggel az Apple Daily címlapján tudatta a pénzintézetekkel, hogy mit gondol róluk.

“Bankok, mától nem tudtok cserben hagyni, mert én hagylak ott benneteket.” – írta ki közösségi oldalára, miközben újságja címlapján egy egész oldalas Bitcoin hirdetést tett közzé. A címlapon látható szöveg kínai és angol nyelven is arról tájékoztat, hogy a Bitcoin egy digitális pénz, amit nem áll a nemzetállamok befolyása alatt és hogy a vele végrehajtott utalásokat sem lehet korlátozni. A Bitcoin tranzakciók bárki által szabadon küldhetőek és fogadhatóak, függetlenül a fehasználó nemétől, hitétől és származásától.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img