IMF oktatófilm készült a kriptopénzekről

spot_img

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy 1945-ben létrehozott, 189 országot tömörítő nemzetközi szervezet, aminek célja, hogy segítse tagjainak pénzügyi együttműködését és gazdasági növekedését. Az IMF tegnap egy rövid bemutató anyagot tett közzé a kriptovalutákról, amit cikkünk írásának pillanatig már több, mint 250 000-en tekintettek meg és 3000-nél is többen kommentáltak. Az anyag leiratát a videó alatt olvashatjátok el.

“Amikor vásárolunk, vagy eladunk valamit, az utalást általában egy bank, vagy egy bankkártya társaság dolgozza fel. Ennek több hátránya is van. Az első, hogy a pénz egy részét a közvetítők jutalék formájában levonják tőlünk. A második, hogy meg kell bíznunk ezekben a cégekben, hogy az érzékeny személyes adatainkat meg tudják védeni a hacker támadások ellen. A harmadik, hogy ha nemzetközi utalásokról van szó, akkor sokáig tart a jóváírásuk és rendkívül drágák is.

Egy különleges valuta használatával, ami a kriptográfia tudományán alapul és a matematika segítségével biztosítja az adataink védelmét, megoldhatóak ezek a problémák. Ez a valuta a kriptopénz, ami kizárólag a számítógépes hálózatokon létezik.

Ha kriptopénzt használunk, akkor a közvetítő felek kihagyása nélkül, egyből a címzett számlájára utalhatunk. A tranzakciót egy számítógépes hálózaton vezetett adatbázisban rögzítik oly módon, hogy a feljegyzéseket gyakorlatilag senki sem tudja meghamisítani. Ezeknek az utalásoknak a költségei sokkal alacsonyabbak, gyorsabban végrehajthatóak, kiváltképp ha határokon átívelő tranzakciókról van szó és még azok az emberek is igénybe vehetik ezeket, akiknek egyébként nincsenek bankszámláik.”

Bitcoinra váltotta 250 millió dolláros készpénztartalékát egy Nasdaq-on jegyzett vállalat

“A kriptopénzek használata kockázatokkal is járhat. A legtöbb kriptopénz anonim utalásokat tesz lehetővé, egyeseket pedig kifejezetten úgy terveztek meg, hogy ne is lehessen lenyomozni őket. Ez lehetővé teszi, hogy a rosszfiúk észrevétlenül mozgathassák a vagyonukat.

A kriptopénzek használatához egy jelszóra is szükség van, ám ha ezt elveszítjük, búcsút inthetünk a vagyonunknak. Mindemellett ezeknek a valutáknak az árfolyama jelenleg még nagyon ingatag és nagy kilengéseket produkál. A kriptopénzek jelenleg még nem alkalmasak a tömeges utalások egyidejű végrehajtására sem és még csak kevés helyeken fogadják el őket fizetőeszközként.

De! Ha megoldást találunk ezekre a problémákra, akkor ez az új technológia, vagy annak egy módosított formája, teljesen megváltoztathatja a vásárlások, megtakarítások, befektetések és fizetési rendszerek világát. Ki tudja, talán ez lesz a pénz evolúciójának következő mérföldköve.”

Habár a fentebb elhanzgott mondatok nem mindegyikével értünk teljesen egyet, magának a videónak a létezése már sokat elárul arról, hogy milyen hatalmas utat járt be ez a terület. 11 évvel ezelőtt egy névtelen programozó megosztott egy ötletet az interneten, ma pedig a világ egyik legbefolyásosabb szervezete érvel amellett, hogy az teljesen megreformálhat mindent, amit a világ pénzügyi rendszeréről korábban tudni véltünk.

A Bitcoin és a hatványok törvénye: út a milliókig?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img