Megjött az első okos szerződés a Bitcoin hálózatára

spot_img

„Nagyon fontos pillanat ez a Bitcoin életében” – értékelte az eseményt Marty Bent, amikor az eheti podcast epizódjában (Tales from the Crypt) nyilvánosság elé tárta, hogy kifejlesztésre került az első okos szerződés a Bitcoin főhálózatán.

Az okos szerződések első éles felhasználását két kevésbé ismert kriptós arc, Nicolas Dorier és Chris Stewart végzi majd, akik fogadást kötöttek az amerikai választások kimenetelére. Ehhez egy okos szerződést írtak a Bitcoin mainnetén, egy úgynevezett Discreet Log Contractot, vagyis DLC-t.

A fogadás kiértékelését egy harmadik fél, egy Outcome Observer nevű oracle végzi majd.

„Amint a választások véget érnek, az Outcome Observer aláírása fogja jelezni a hálózatnak, hogy én vagy Nicolas nyerte-e a fogadást – magyarázta Stewart. „Ha Trump győz, Nicolas 1 BTC-t nyer. Ha Biden lesz a nyertes, én kapok 1 BTC-t.

A szerződés azzal az elméleti lehetőséggel is számol, hogy a győztes nem a két nagy párt jelöltje lesz. Ebben az esetben visszakapják a letétbe helyezett 10 000 dollárukat a felek.

A két fogadó fél közül egyébként Nicolas Dorier a BTCPay nevű fizetési rendszer fejlesztőjeként dolgozik, Chris Stewart pedig a Suredbits fejlesztője – ők Lightning Networkre szolgáltatnak adatokat, fejlesztenek API-kat és azon dolgoztak, hogy az okos szerződések technológiáját a Bitcoin hálózatára vigyék.

Egy Discreet Log Contract-al két fél olyan szerződést tud kötni, amiben vagyonukat valamilyen módon elosztják egy feltételrendszertől függően. Ezt pedig úgy, hogy közben a hálózat többi szereplője nem tud betekintést nyerni az adatokba. A és B fél is letétet helyez el a szerződéshez, ami egy blokklánc böngészőn ugyanúgy néz ki, mint bármelyik multisig utalás kimenetje. Annyiban „diszkrét” tehát, hogy külső szemlélő pusztán a blokkláncot vizsgálva nem tudhat a létezéséről.

Mint minden okos szerződés, a DLC is segítségre szorul, hogy hiteles és valóságos adatokat kapjon arról, ami a külvilágban történik – mint pl. egy választás kimenetele. Azokat a hálózati szereplőket nevezzük oracle-nek, vagy orákulumnak, ami ezeket az adatokat szolgáltatja az okos szerződések számára. Az oracle a jövő egy meghatározott időpontjában jelzi a szerződésnek az esemény kimenetelét, ez alapján pedig elosztják a letétbe helyezett tőkét vagy megteszik az előre programozott tranzakciókat.

„A DLC-k lehetnek a Bitcoin legújabb >> killer appjai <<. Érdekes lesz megfigyelni, hogy a fejlesztők milyen alkalmazásokkal és ötletekkel állnak elő”

– mondta Marty Bent.

A kód hamarosan nyílt lesz, hála Nicolas Doriernek, aki még kért egy kis időt, hogy finomhangolja azt. Ezután rávethetik magukat a fejlesztők és a jövőben valószínűleg még sok Bitcoin okos szerződéssel fogunk találkozni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img