250%-al több USDC van a piacon, mint az év elején

spot_img

A Coinbase által életre hívott stabilcoin, az USDC teljes készlete gyorsan közelít a 2 milliárd darabhoz. Ezzel júliushoz képest is 80%-ot ment és nem tűnik úgy, hogy lassulás jönne. Nem csak az USDC, hanem más stabilcoinok készlete is óriásira nőtt idén. A DAI és a Binance-féle BUSD is 700%-al növelte készletét idén.

Az USDC készlete nemrég lépte át a 1,8 milliárd dollárt – ami a CoinMetrics adatai alapján az év elejétől mérve már 250%-os növekedés.

A trend az összes stabilcoint érinti: a PAX idén 28%-al nőtt 285 millióra, a Huobi HUSD-je 50%-al nőtt 144 milliós készletre, az említett BUSD pedig 255 millióra nőtt, ami 725%-os készletnövelés. Utóbbi hasonlít a Maker-féle DAI-hoz, ami szintén 700%-al nőtt.

Ezek még mindig eltörpülnek a piacvezető stabicoinhoz képest. Az USDT, vagyis a Tether készlete már 14,5 milliárd dollárnál jár. Az összes más stabicoin készlete pedig nagyjából 2,8 milliárdot tesz ki.

A supply növekedését a DeFi piac robbanása is fűti, ahol letétbe helyezett stabilcoinokkal is lehet kamatot farmolni. Bár Bitcoint és Ethert is lehet letétbe rakni, de a piac akkorát nőtt, hogy a stabilcoinokat is megérezték (690 millióról 7 milliárd dollárra csak idén).

Az USDC iránti kereslet és ezzel együtt a készletet „nyomtatása” viszont kimagaslik a mezőnyből. De miért pont az USDC?

A Decrypt szerint ennek legfőbb oka az, hogy jelenleg USDC-t olcsóbban lehet kölcsön venni. Az Aave-n pl. 6.40% APY-val, a DAI-n pedig 7.47% APY-val.

Továbbá az is tényező, hogy az USDC a második számú stabilcoin a piacon. A Tether után, látva annak sikerét és hasznosságát, a Coinbase és a Circle együtt dobta piacra az új stabicoint, ami azóta megtalálható a Coinbase váltóján is. Mivel a kezdők gyakran használják a Coinbase-t, az USDC egy könnyen és gyorsan elérhető stabilcoin lehetőséget kínál nekik.

Amíg a kripto részterületei elsüllyednek és emelkednek, a stabilcoinok pályája és az irántuk való igény egyelőre töretlenül halad felfelé.

/decryptmedia/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img