Előbb-utóbb a bitcoinhoz kötjük a fiat pénzeket

spot_img

Nem jósol túl sok jót a világ fiat pénzeinek a népszerű gazdasági szakíró, Jeff Booth. Meggyőződése szerint egyrészt a bitcoin “jelentősen emelkedni fog”, illetve a túlzott pénznyomtatás miatt egy idő után a legismertebb kriptopénzhez kötik majd a nemzetek saját valutájuk értékét. Sőt mit több, Satoshi alkotása a világ tartalékképző eszközévé válik, leváltva az amerikai dollárt.

A “The Price of Tomorrow: Why Deflation is the Key to an Abundant Future” szerzője meglehetősen borús jövőt vázol könyvében, úgy gondolja, hogy a gazdasági összeomlás, illetve “újraindítás” elkerülhetetlen, új gazdasági keretrendszer fog megjelenni. A FED pénznyomtatása a központi vonulat Booth gondolatvilágában, úgy látja, hogy a “helikopterpénzek” által minden hitelét el fogja veszíteni a pénzintézet, a jelentős infláció már elkerülhetetlen.

Nem segít a kamatszintek alacsonyan tartása sem, sőt, szerinte tovább fognak menni lefelé, egészen addig, amíg a nemzeti valuták el nem buknak. Azt is megtudhattuk, hogy a bitcoin iránti elkötelezettsége mellett azért a diverzifikáció jelentőségében is hisz, a kriptopénz mellett aranyba is fektet személyes vagyona megőrzése, és gyarapítása érdekében.

Az aranynak azért látja jelentőségét, mert véleménye szerint pontosan azért fektetnek sokan a nemesfémbe, mert hisznek abban, hogy a nemzeti valuták értéke -újra- ehhez az eszközhöz lesz kötve. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a bitcoin mégiscsak jobb megoldás, mint az arany, hiszen amikor a valuták “eltörnek”, akkor az arany transzferabilitása és mozgathatósága problémás, míg egy kriptopénz esetében ez a nehézség nem merül fel.

Egy nemrég készült interjú során azt is elmondta, hogy a bitcoinra leselkedő legnagyobb veszély a kormányzati tiltás és szigorítás, azonban a játékelmélet miatt ennek nem látja túlzottan nagy valószínűségét, mármint annak, hogy tiltásra kerülne a kriptopénz. Ugyanis a nemzetek, országok versengenek egymással, mindegyik szeretne pénzt, pontosabban tehetős ebereket magához vonzani, ha egy területen tiltásra kerül, akkor azzal versenyhátrányt szenved másokhoz képest.

A könyv nem mellesleg még a koronavírus-járvány előtt született, azóta Booth -még- borúsabb képest fest a jövőnkről, a részvénypiacok kapcsán is nagy “bajt” vízionál, szerinte összeomlás fenyeget ott is, ez azonban nem fog bekövetkezni, mert a kormányzat “kinyomtatja” majd magát ebből is. Mindenkit arra figyelmeztet, hogy bitcoint kell tartani a portfóliónkban. Azt viszont csak remélni tudjuk, hogy nem kell összeomlania a gazdaságainknak ahhoz, hogy a bitcoin jelentős, világszerte használt, mainstream eszközzé váljon.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img