MtGox: kell-e árfolyam eséstől tartanunk a 150 000 BTC-s kártérítés miatt

spot_img

2014 elején törték fel az akkor volt legnagyobb bitcoin tőzsdét MtGox-ot. A globális forgalom 70%-át bonyolító váltóról 850 000 BTC-t loptak el. Ennek csak egy kis részét sikerült visszaszerezni, amiből a japán hatóságok 150 000 BTC-t szeretnének arányosan visszafizetni a károsultak számára, de az ezzel kapcsolatos eljárás lebonyolítása már évek óta húzódik.

Legutóbb június 30-án kért halasztást a coinok ügyét intéző megbízott, a tokiói bíróság pedig jóváhagyta, hogy legkésőbb október 15-ig, vagyis jövő hét csütörtökig szülessen döntés az ügyben. A közelgő határidő miatt többeket foglalkoztatni kezdett a kérdés, hogy vajon mi történhet akkor, ha ezeket a coinokat most kiosztják és azok ismét forgalomba kerülnek.

A hack idején a bitcoin árfolyama nagyjából 600 dollár körül mozgott, míg most több, mint 10 000 dollárt ér. Vannak akik ezért az feltételezik, hogy ha ez a sok BTC kiosztásra kerül, akkor a kártalanított tulajdonosok jó része az eladás mellett dönthet, egyrészt azért, hogy véget vessen a már évek óta tartó kálváriájának, másrészt azért, mert már önmagában a 15-szörös profit is ésszerűvé tenné, hogy a visszakapott coinjaik legalább egy részét értékesítsék. Ha ez megtörténne, az rövid távon nagyobb eladási nyomásnak tehetné ki a BTC-t.

Mások szerint nem kell attól tartanunk, hogy ezek a coinok rövid távon megjelennek a piacon. A japán bírósági jegyzőkönyv angol nyelvű fordítása szerint a felügyelő megbízott nem arra kapott határidőt, hogy legkésőbb október 15-én megkezdje a coinok szétosztását, hanem hogy addig nyújtson be egy kompenzációs tervet, ami alapján majd valamikor később megindulhat a tényleges kifizetés.

Egyelőre tehát nagyobb a valószínűsége annak, hogy a 150 000 BTC továbbra is a hatóság felügyelete alatt marad, de az ezzel kapcsolatos spekulációk miatt érdemes lesz odafigyelni a tőzsde ügyével kapcsolatos fejleményekre.

Ha szoktál bitcoinnal kereskedni, megszerezheted az OKEx regisztrációs bónuszát.

OKEx: akár 110 dollár értékű bónusz és 20%-os visszatérítés a regisztrációért

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img