USA: 60 millió dollárra büntették a Bitcoin mixer tulajdonosát

spot_img

Az Egyesült Államok Pénzügyi Bűncselekményekkel Foglalkozó Hálózata először kerített kézre és büntetett meg egy mixer tulajdonost, óriási ütést adva ezzel a privacy coinok és szolgáltatások rajongóinak.

Az ohiói Larry Dean Harmont 60 milló dollárra büntette az amerikai FinCen – tudtuk meg a szervezet hivatalos sajtóközleményéből. Harmon három éven át volt a Helix nevű mixer, majd 2017-től kezdve a Coin Ninja nevű hasonló szolgáltatás tulajdonosa.

A FinCen nyomozása szerint a Helix három éve alatt 1,2 millió tranzakciót kezelt és összesen kb. 311 millió dollárnyi bitcoint kevertek össze rajta.

A FinCen irányelvei szerint a virtuális valutákat váltani képes szolgáltatások is pénzügyi szolgáltatásnak minősülnek, amit 2019-ben, a banktörvényben is megerősítettek.

„Ennélfogva törvényi kötelességük regisztrálni a FinCEN-nél, hogy az adott szolgáltatás megfeleljen a pénzmosás elleni törvényeknek, valamint, hogy megfeleljen minden könyvelési és jelentési kötelezettségnek.”

– szól a sajtóközlemény.

A FinCen rávilágított arra, hogy Harmon tudatosan megkerülte a banktörvényben foglalt kötelezettségeit, nem regisztrálta pénzügyi szolgáltatásként a termékét és nem tartott be semmilyen pénzmosás elleni törvényt, valamint nem jelentett egyetlen gyanús tranzakciót sem. Az adózási kötelezettségét szintén nem teljesítette.

Larry Dean Harmon ráadásul azt a minimális felhasználói információt is rendszeresen kitörölte, aminek birtokában állt – szól a FinCen jelentése. Harmon 1,2 millió tranzakciónál lett volna köteles elkérni a felhasználók nevét, címét, vagy más azonosítóját.

A 60 millió dolláros büntetés mellett Harmonnak bíróság elé kell állnia bűncselekmény gyanújával  A vád szerint a Helix, majd később a Coin Ninja aktívan segítette a pénzmosást. Termékeit a dark weben is reklámozta, kifejezetten azzal az üzenettel, hogy azokkal fizethetnek fegyverekért, drogokért vagy illegális tartalmakért. Ezeken kívül Harmon nevéhez kötöttek csalóktól és csempészektől származó tranzakciókat is.

A mixer szolgáltatások a kriptopénzes közösségen belül is megosztó témák, néhány tőzsdére például nem is lehet beutalni egy mixerről. A tőzsdék így próbálják kivédeni, hogy valamilyen illegális tevékenységhez kössék őket. Európában a holland hatóságok – együttműködve más európai szervekkel, egy ottani mixer szolgáltatást kapcsoltak le a tavalyi évben: a lefoglalt honlapon pedig azt üzenték a felhasználóknak, hogy “nem vagytok névtelenek”.

Te mit gondolsz a mixerekről? Használtál már valaha ilyet?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img