Binance Tai Chi: FUD vagy kifinomult stratégia?

spot_img

Állítólag a Binance vezetőinek készült az a prezentáció, amiről tegnap a Forbes tett közzé hosszú beszámolót. A 2018-as dokumentum szerint a tőzsde úgy alakította ki vállalati struktúráját, hogy megtévessze az amerikai szabályozó testületeket. Az üzleti stratégia a Tai Chi elnevezést kapta, mivel arra a régi kínai bölcsességre épül, ami szerint az ellenfelek legyőzéséhez a saját erejüket kell maguk ellen fordítani.

A terv a feltételezések szerint egy függetlennek látszó franchise cég, a Binance.US létrehozásán alapult, ami egy hatóságokkal együttműködő, jogkövető vállalkozás képét mutatta volna, miközben különböző licenszdíjakon keresztül az anyacégnek játszotta volna át a bevételeit, felhasználóit pedig szintén a cégcsalád nemzetközi platformja felé terelgette volna.

A dokumentum első szakasza az amerikai szabályozó szervek kijátszását mutatta be. Ennek részeként a Binance ugyan csatlakozott volna a különböző pénzmosás ellenes és egyéb szabályok betartását szorgalmazó szervezetekhez, például a belügyminisztérium egyik programjához, illetve partnerkapcsolatra lépett volna különböző blokklánc elemzést végző cégekkel is (pl.: CypherTrace), de ameddig csak lehet, távol tartotta volna magát a tényleges vizsgálatokat végző és engedélyeket kibocsátó felektől, például a különböző tőzsdefelügyeleti hivataloktól (SEC, Fincen,CFTC).

A prezentáció szerint a Binance kulcspozícióban lévő embereinek az esetleges szankciók miatt távol kell tartaniuk magukat az USA területétől, azzal viszont számoltak, hogy az új váltónak kisebb-nagyobb bírságokat kell majd megfizetnie. A Binance és a Binance.US között egy kisebb közvetítő céget hoztak volna létre, amin keresztül a bevételt, mint licensz díjakat juttatták volna ki az országból. A Binance.us idővel minden felügyeleti szerv engedélyeztetési eljárásában részt vett volna, de állítólag egyik esetében sem számított volna pozitív végkimenetelben.

A dokumentumban szó esik a VPN alkalmazások stratégiai használatáról, amivel az amerikai felhasználók is hozzáférhetnének az anyatőzsde szolgáltatásaihoz, például az USA-ban tiltott, magas tőkeáttételes kereskedést lehetővé tevő funkcióhoz. Ennek részeként VPN-eket bemutató oktató anyagokat helyeztek volna el a váltó tudástárában, illetve a közösségi oldalas bejegyzéseikben is utaltak volna ezek, mint a személyes adatok védelmére szolgáltó eszközök használatának fontosságára.

https://twitter.com/cz_binance/status/1321887211084603392?s=20

A vádakra a Binance alapító CZ és a Binance.US vezetője is reagált. Nyilatkozataikban egyértelműen FUD-nak, féligazságokon és hazugságokon alapuló állításoknak nevezték a Forbes cikkében foglaltakat és tagadták, hogy valaha ilyen terveket készítettek volna. Emlékeztettek, hogy a Binace a vilag több pontján, így például Szingapurban, Dél-Koreában, Törökorszgában és hamarosan az Egyesült Királyságban is teljesen szabályozott keretek között üzemelő franchise cégekkel rendelkezik és amerikai partnereik is csak a számukra engedélyezett 39 államban teszik lehetővé a tőzsde használatát.

A Forbes a cikkünkben is látható screenshotot leszámítva nem tette közzé a kérdéses prezentációt, így egyelőre sokan kételkednek annak tényleges létezésében.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img