A karibi gyöngyszem erősen érdeklődik a bitcoin iránt

spot_img

Mindig örömteli, egyben szomorú, ha egy ország kimagasló érdeklődést mutat a bitcoin iránt, szomorú azért, mert ezt általában nehéz gazdasági helyzete, hiperinfláció, nemzetközi szankciók, egyéb tényezők hatására teszi, örömteli azért, mert terjed az eszköz. Most Nigéria vezeti a Google keresési statisztikáit, de ahogy arra egy Twitterező is felhívta a figyelmünk, Kuba erősen jön fel.

Az okok mindig összetettek, azt azonban kijelenthetjük, hogy az általános gazdasági bizonytalanság meghatározó, ahogy a helyi valuta gyengélkedése is. Kuba esetében már csak hab a tortán a számos gazdasági szankció, amit az USA változatlanul fenntart, ahogy a dollárhoz való hozzájutás nehézsége is.

Külön érdekesség, hogy az ország keleti részén mintha jelentősebb lenne az érdeklődés, erre a a legjobb magyarázatunk az, hogy Havanna, a főváros a nyugati részen található, így a gazdasági leszakadás bizonyára erőteljesebb keleten, mint nyugaton. Nincs tudomásunk arról, hogy lenne akár egyetlen kriptopénz ATM is az országban, az viszont biztos, hogy jelenleg még csupán a lakosság 3%-a rendelkezik otthoni internetkapcsolattal.

A legtöbben telefonokról interneteznek, már több száz WiFi hotspot van országszerte, ezeknél tipikusan hosszú sorbanállás után juthatunk csak hozzá néhány percnyi világhálóhoz. Csak remélni tudjuk, hogy ez elegendő egy-egy bitcoin tranzakció lebyonyolítására.

Az biztos, hogy egy korábban az országban működő váltó azóta emigrált vezetője szerint ők mintegy hétezer fiókot kezeltek, ennél persze nyilván több felhasználója van a vezető kriptopénznek. Azt is tudjuk, hogy innfluenszerek segítik a lakosságot abban, hogy megtanulják a bitcoin használatát:

A folyamatot minden bizonnyal erősíti, hogy már olyan mainstream pénzügyi szolgáltatókon keresztül is elérhető a bitcoin vásárlás, mint a PayPal.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img