25%-kal kevesebbet érnek az OKEx-en lévő kriptopénzek, a Huobi is meginoghat

spot_img

Az OKEx két és fél héttel ezelőtt, október 16-án reggel jelentette be, hogy bizonytalan időre felfüggeszti a kiutalások lehetőségét. Ennek oka a váltó tulajdonosának eltűnése volt, aki a hivatalos indoklás szerint éppen egy hatósági nyomozásban működik közre és ezért nem tudja jóváhagyni a beérkező kérelmeket.

Az OKEx tárcáiban jelenleg 205 000 BTC, a teljes rendelkezésre álló Bitcoin mennyiség 1.1%-a található, ám az ennek esetleges elvesztésével járó veszély nem igazán rengette meg a piacokat, sőt. A tőzsdét érintő negatív hírek jelentették az utolsó mini korrekciót az október második felét jellemző emelkedés előtt.

OKEx kiutalások befagyasztása

A kiutalásokat leszámítva az OKEx továbbra is működik és bár a hagyományos piacain minden rendben lévőnek látszik, a felhasználók egymás közötti p2p kereskedését lehetővé tevő OTC felület árazásaiban már visszatükröződnek a tőzsdével kapcsolatos bizonytalanságok.

Az OKEx-ről jelenleg csak ezen az egy csatornán utalhatja ki valaki a pénzét, méghozzá úgy, hogy eladja a coinjait egy kereskedőnek, aki azok ellenértékét egy másik felületen, például kártyás, vagy bankszámlás utalással küldi el neki. Csakhogy, mivel ezeknek a kiutalhatatlan coinoknak a megvételével egyelőre a vásárlók is kockázatokat vállalnak, csak jelentős árengedménnyel hajlandóak azok átvételére. Ez nagyjából 25%-os prémiumot jelent, vagyis 1 OKEx-en tárolt bitcoinért 13 500 helyett csak nagyjából 10 000 dollárt, 1 USDT-ért pedig 75 centet hajlandóak kifizetni a kiutalások újraindítására spekuláló traderek.

Egy ismert helyi riporter szerint hamarosan az idő is szorítani fogja az OKEx-et, ugyanis ha a tőzsde vezetője jelenleg tényleg a kínai hatóságok vendégszeretetét élvezi, akkor a törvények értelmében nagyjából két héten belül vagy el kell engedni, vagy hivatalosan is le kell tartóztatni őt, ez utóbbi esetben pedig még bizonytalanabbá válhat, hogy a felhasználók mikor juthatnak majd hozzá ismét a pénzeikhez.

Tegnap a másik vezető kínai tőzsdével, a Huobival kapcsolatban is felröppent néhány baljóslatú hír, melyek szerint az oldal alapítóját és jelenlegi vezetőjét, Leon Li-t letartóztatták a hatóságok. Ezzel egyidőben egy ~100 millió dolláros utalás is elhagyta a váltót, ami sokakat megrémisztett és a tőzsde tokenjeinek 15%-os eséséhez vezetett. A Huobi később közösségi oldalain tett közzé egy üzenetet amiben hamisnak nevezte az ezzel kapcsolatos információkat.

Ehhez képest ma hajnalban az OKEx-el kapcsolatban is tudósító riporter arról számolt be, hogy több forrása szerint is egy magas rangú Huobi tisztviselő, a váltó második embere kerülhetett a hatóságok látókörébe, akik őrizetbe is vehették őt. Információi szerint a tőzsdénél számíthattak valami ilyesmire, ugyanis “megtették a megfelelő lépéseket, hogy ne váljanak fizetésképtelenné, mint az OKEx”.

Egyelőre tehát meglehetősen bizonytalan információk érkeznek hozzánk a kínai tőzsdék háza tájáról. Noha az elmúlt hetekben több másik váltóval kapcsolatos rossz hír is napvilágot látott (Kucoin hack, Bitmex vizsgálat és letartóztatás, Binance Tai Chi és a fentebb is említett OKEx számlák befagyasztása), ezek érdemben nem befolyásolták a pozitív piaci hangulatot, így egyelőre még kérdéses, hogy a Huobival kapcsolatos fejlemények áttörik-e majd a befektetők ingerküszöbét.

A mai nap ebből a szempontból kicsit még megtévesztő lehet, a hivatalosan ma megrendezésre kerülő amerikai elnökválasztás miatt ugyanis sok elemző egyébként is bizonytalanságra utaló, volatilis kereskedési órákra számít.

Ha forintért szeretnél kriptopénzt vásárolni, látogass el a CoinCash oldalára. >>

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img