KuCoin hack: nagyobb volt, mint hittük, de ez senkit sem érdekel

spot_img

Péntekről szombatra virradóra feltörték a KuCoint. Az azóta eltelt időben már sok mindent tisztábban láttunk, például az is kiderült, hogy az eredetileg 150 millió dollárosra becsült kár valószínűleg a 200 milliót is meghaladja.

A különböző blokklánc elemző csoportok becslései szerint ezeket a coinokat utalhatta át magának a hacker:

  • 1 008 BTC
  • 14 713 BSV,
  • 26 733 LTC,
  • 9.5 millió XLM,
  • 18 millió XRP,
  • 20 millió USDT,
  • 153 millió dollár értékű ETH és ERC20

A legnagyobb értékben ellopott ERC 20 tokenek ETH-ben és USD-ben kifejezve (utolsó két oszlop)

A támadó a hétvége folyamán megkezdte az altok átváltását más kriptopénzekre. Elsőként nagy mennyiségű Ocean Protocol tokent küldött az UniSwap decentralizált tőzsdéjére, ahol azt etherre váltotta. Az OCEAN árfolyama emiatt mintegy 10%-ot veszített az értékéből. A dumpot vasárnap a Synthetix tokenjeivel folytatta, ami szintén 15%-os esést szenvedett el, de ennek nagy részét ma hajnalra már visszadolgozta.

A fenti tevékenységet egyelőre még nem lehet klasszikus értelemben vett pénzmosásnak tekinteni, ugyanis az UniSwapon átváltott ether útja továbbra is nyomonkövethető lesz a blokkláncon, így az elviekben nem juthat majd el a nagyobb tőzsdékre. Ugyanez a helyzet az ellopott altok jelentős részével is, ugyanis az elmúlt napokban több érintett projekt fejlesztője (pl.: Tether) is bejelentette, hogy feketelistára tette, vagy befagyasztotta a tokeneket. Ezt a lépést egyébként többen is kritizálták, ugyanis ez szerintük azt bizonyítja, hogy a magukat decentralizáltnak valló szolgáltatások vezetői bármikor bárkinek a tokenjeit elvehetnék.

A hackernek egyébként nem feltétlen van szüksége arra, hogy egy nagyobb tőzsdére eljuttassa az ellopott pénzeket. Közvetett módon is profitálhat az értékesítésükből, ha egy decentralizált váltón történő eladás előtt shortolja azokat egy másik tőzsdén. Ha mindezt nagy tőkeáttétellel teszi meg, a dump következtében bezuhanó árfolyam percek alatt több száz, vagy több ezer százalékos hasznot jelenthet a számára.

Az érintett tokeneket leszámítva egyébként a piac nem igazán reagált a KuCoin feltörésére. A Bitcoin a hétvége nagy részét oldalazással töltötte, tegnap este óta pedig 400 dollárt emelkedve ismét megközelítette a 11 000 dolláros árfolyamot.

1000 dollárt kap mindenki, aki kipróbálta az Uniswap-et

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img