Az FBI és a tőzsdefelügyelet is eljárást indított a Bitmex ellen

spot_img

Az FBI és az amerikai határidős és árutőzsdei termékek kereskedésével foglalkozó hatóság (CFTC) eljárást indított a Bitmex ellen.

A Bitmexet 2014-ben, néhány exbankárból álló magánbefektető hozta létre. A tőzsde legnagyobb fejlesztése az a különleges határidős szerződéstípus volt (Perpetual Swaps), ami lehetővé tette, hogy a bitcoinnal short irányban, tehát annak eséséből profitálva is lehessen kereskedni.

Bár ma már szinte minden jelentősebb kriptotőzsdén megtalálható ez a termék, a Mex sokáig egyeduralkodó volt ezen a téren, ami hozzásegítette, hogy az egyik legnagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolító oldallá válhasson.

A Bitmex az elmúlt 24. órában a 4. legnagyobb forgalmat bonyolító váltó volt.

A tőzsdén az elmúlt egy hónap folyamán is jelentős mennyiségű határidős szerződést nyitottak a traderek (kék sáv)

A Bitmex sikerének másik kulcsa, a gyors és könnyű regisztrációs lehetőség volt. Használatához csupán egy email cím megadására volt szükség, a váltó ezután a felhasználóra bízta, hogy saját biztonsága érdekében kezdeményez-e egy teljes ügyfélazonosítást, ami egy esetleges problémánál gyorsította volna az ügyintézést.

Noha éppen néhány héttel ezelőtt jelentették be, hogy ezen a téren komoly változásokra lehet számítani és nemsokára a tőzsde is kötelező érvényű KYC-t vezet be az oldalán, az amerikai hatóságok bejelentették, hogy a váltó nyomába erednek.

A CFTC és az FBI szerint a Bitmex nem regisztrált kereskedési tevékenység folytatására adott lehetőséget, amivel jogosulatlan előnyre tett szert azokkal a váltókkal szemben, akik betartották a törvényeket. A tőzsde szerintük az ügyfeleit is megkárosította, amiért nem biztosított megfelelő körülményeket a kereskedésre és nem kártalanította őket az ebből fakadó károkból.

A hatóságok szerint a Bitmex megsértette a pénzmosás és a terrorizmus megfékezésére hozott jogszabályokat is, amiért szintén felelősségre vonnák a tulajdonosait. Ezért akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnék az alapítókat, akik közül egy éppen Bostonban tartózkodott a bejelentés idején, ezért őt őrizetbe vették a hatóságok.

A tőzsde maga egyébként a Seychelle-szigetek-re van bejegyezve, irodájuk pedig Hongkongban található. A Bitmex soha nem kezelt fiat pénzeket, kizárólag bitcoin be- és kiutalására adott lehetőséget.

Míg a múlt heti 200 milliós Kucoin hack hírére meg sem rezdült a piac, a Bitmex elleni eljárás tegnap esti bejelentését követő 1 órában 4%-os esést tapasztalhattunk.

Az ügyről először a new yorki ügyészi hivatal oldalán jelent meg egy közlemény.

“A digitális eszközök nagyon ígéretesek lehetnek a kereskedési piacok és a gazdaság számára. Ahhoz, hogy az Egyesült Államok globális vezető lehessen ebben a térben, elengedhetetlen, hogy kigyomláljuk az illegális tevékenységet folytató szereplőket. Az új és innovatív pénzügyi termékek csak akkor virágozhatnak fel, ha fenntartjuk a piac integritását.”

Habár ma már kismillió törvény “véd minket” a Bitmexnek is felrótt cselekmények ellen, nemrégiben kiderült, hogy ezeket a világ legnagyobb pénzintézetei sem szokták betartani.

FinCEN Files: 2000 milliárd dollár tisztára mosásában segédkezhettek a világ legnagyobb bankjai

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img