EKB: a digitális euró két év múlva elindulhat

spot_img

Christian Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke egy virtuális panelbeszélgetésen arra utalt, hogy nagyon fontos számára, hogy két év múlva kész legyen a digitális euró.

Az EKB az eddigi hírek alapján is eléggé elkötelezettnek tűnt a digitális fizetőeszköz létrehozása iránt. Lagarde most pedig arra világított rá, hogy valamikor két és négy év múlva már használatra kész lehet a digitális euró.

Lagarde hangsúlyozta, hogy olyan digitális pénznemet kell létrehozniuk, amit egy központi bank általi kibocsátás fedez. Arra is utalt, hogy rengeteg erőfeszítés lesz ennek elkészítése, különösen ami az ügyfélazonosítást és a pénzmosás elleni irányelveknek való megfelelést illeti.

Az Európai Központi Bank keretei között jelenleg is az előkészítés fázisában van az euró CBDC, vagyis a central bank digital currency. Az EKB még fogadja a véleményeket és a kiegészítéseket a publikumtól, a szakmai szervezetektől és mindenfajta kapcsolódó intézménytől.

A Központi Bankok a változó világban című beszélgetés megtekinthető alább (3:55). A beszélgetésben részt vett még Jerome Powell, a FED elnöke, valamint Andrew Bailey a Bank of England kormányzója.

A sajtóban Lagarde CBDC-vel kapcsolatos állításai kevesebb figyelmet kaptak, sokan inkább a FED elnökére figyeltek. Ő azt mondta, hogy a járványhelyzet után felépül ugyan a gazdaság, de nem a régi paradigmák szerint. Véleménye szerint egy teljesen új helyzet fog előállni, amiben főleg a szolgáltatási szektor válsága miatt munka nélkül maradt réteget kell majd a felszínen tartani. Mindezt megnehezíti a technológiával átszőtt és az alapvetően megváltozott munkavégzés, de a felgyorsult az automatizáció is fontos kérdéseket vet a fel a gazdaságunkról és a társadalmunkról.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img