CZ a szabályozásokról és a nagy trendekről beszélt a Bloomberg-nek

spot_img

Rég volt már, hogy egy nagyobb gazdasági lap megszólaltatta a kriptotőzsdék képviselőit. Most, hogy a Bitcoin újra bikás és a történelmi csúcsok is elérhető közelségbe kerültek, a mainstream sajtó is újra felkapta a témát.

Legutóbb Changpeng Zhao, vagyis CZ adott interjút a Bloombergnek, az ő legfontosabb mondanivalóiból szemezgetünk.

“Mostanában nagyon is látható, hogy egyre több felhasználó jön, egyre szélesebb az adopció és egyre nagyobb az intézményes érdeklődés is a piac iránt”

-kezdte CZ, amikor a mostani trendekről kérdezték.

Banki digitális pénzek

A Nemzetközi Fizetések Bankjának nemrég készült felmérése arra világított rá, hogy a világszerte legalább 66 központi bank mutatott érdeklődést egy saját CBDC (vagyis központi banki digitális valuta) kibocsátása iránt. Ezen a téren Kína volt a legproaktívabb, ahol már néhány városban el is kezdődött a tesztelése a kísérleti stádiumban lévő új fizetési eszköznek.

„Kína lehagyta a többieket, ami a digitális valutát illeti – mondta Zhao.

„Ha ők lesznek az elsők, akik működő digitális valutát bocsátanak ki, akkor ebből a helyzetelőnyből rengeteg nemzetközi érdeklődést és tőkét tudnak majd becsábítani. Ezt arra is felhasználják majd, hogy a kínai jüan pozíciója megerősödjön a világban. Ha bejön, akkor nagy lesz a nyomás a többi központi bankon, hogy kifejlesszék saját digitális valutájukat.”

A szabályokról

Érdekes módon pont az a Kína járt az élen az erős szabályozásban is, aki most mindenki mást lehagyva fejleszt saját CBDC-t. Kína szintén elsőként húzta szorosra a gyeplőt a kriptotőzsdékkel kapcsolatban. Többek között ezért volt kénytelen székhelyet változtatni a CZ vezette Binance is. A Binance azóta nem működik az országban és később Hongkongból is kiszorulni kényszerült, majd a világ más tájain keresett székhelyet.

CZ erről így nyilatkozott:

„Tulajdonképpen abban a helyzetben vagyunk, hogy kivárjuk, hogy egy kisebb kriptotőzsde sikereket érjen el egy adott régióban a világban. Ezután potenciálisan kiterjesztjük a szolgáltatásainkat arra a régióra.

Amerikáról

A Binance anélkül tudott a világ legnagyobb spot kriptotőzsdéjéve válni, hogy ott lenne az Egyesült Államokban. Itt is a szigorú szabályok miatt nem lépett piacra, majd létrehozta a Binance.US-t. CZ erről elmondta, hogy ők a technológiát és a brandingek kölcsönzik nekik, de független entitásként működnek és teljesen megfelelnek az amerikai szabályozásoknak. Viszont még mindig van néhány állam, amit nem szolgálhat ki.

„Mindig azon voltunk, hogy blokkoljuk az amerikai felhasználókat. Ők viszont gyakran elég elmés megoldásokat alkalmaznak arra, hogy kicselezzék a tiltást. Ezért nekünk is okosabbnak kell lennünk. Lényegében folyamatosan fejlesztenünk kell a védelmünkön. Így is vannak páran, akik átjutnak, de amint rájövünk, letiltjuk őket.”

/Bloomberg/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img