spot_img

Volume Profile: ingyenessé vált egy közkedvelt Tradingview indikátor

spot_img

A Volume Profile indikátor eddig csak a Tradingview fizetős ügyfelei számára volt elérhető, ám annak egyik változatát most az ingyenes fiókok számára is elérhetővé tették. Az eszköz a grafikon oldalsávjában található eszköztárból érhető el.

A Fixed Range Volume Profile azt mutatja meg, hogy egy általunk kiválasztott idősávban milyen árfolyamszinten volt a legmagasabb a forgalom, vagyis hol cserélt a legtöbbször gazdát az általunk vizsgált kriptopénz, részvény, valuta, stb..

Mindez azért lehet számunkra fontos információ, mert a magas VP szintek általában egybeesnek a legfontosabb támasz és ellenállás szintekkel. Ha visszaesésre számítunk, az árfolyam alatt lévő legmagasabb Volume Profile szint kedvező beszállási pontot jelenthet, ha viszont további esésre kerülne sor, a következő szintek adhatnak támpontot, hogy milyen mélységű korrekcióra kell számítanunk.

Az alábbi képen a Bitcoin grafikonja látható, amin a PayPal kriptopénzeket támogató bejelentése és a mai nap között húztam be a Volume Profile indikátort. Jól látható, hogy ebben az időszakban két (piros nyíllal jelölt) sávban láthatunk kiemelkedő volumeneket. A legmagasabb forgalmat a 15 300 – 15 500 közötti szinten bonyolították a traderek, míg ezalatt a 13 600 – 13 800-as sávban tapasztalhattunk kiemelkedő érdeklődést.

A képen különösen szembetűnő, hogy a 14 000-es régióban milyen alacsony volt a kereskedési hajlandóság. A bitcoin úgy vágott át ezen a zónán, mint kés a vajon, ami arra enged következtetni, hogy egy esetleges visszaesés folyamán is hasonlóképp fog viselkedni, így a 15 000 dolláros szint elvesztése után ismét gyorsan a 13 000-es zónában találhatjuk magunkat.

A Volume Profile kereskedésére ma már komplex stratégiák, sőt egészen egyedi, kifejezetten erre optimalizált grafikonok is léteznek, de ingyenesen elérhető segédeszközként immár a kezdők számára is hasznos kiegészítője lehet az árfolyamok elemzésének.

spot_img
spot_img