A Citibank ügyvezető igazgatója szerint a Bitcoin árfolyama jövő karácsonyig 300 000 dollár fölé fog emelkedni

spot_img

A Citibank ügyvezető igazgatója, Tom Fitzpatrick jegyzi azt a bank által kibocsátott elemzést, ami az arany árfolyamának 1970-es években mutatott emelkedése és a Bitcoin jelenlegi helyzete között von párhuzamot.

Az arany 70-es évekbeli bika piacának gyökerei a második világháborúig nyúltak vissza. A szövetséges hatalmak 1944 nyarán dolgozták ki a ma már Bretton Woods-i egyezményként ismert tervet, ami a hetvenes évekig meghatározta a globális valutapiac működését.

A győztes országok célja egy egységes, békés kereskedelemre épülő világrend megteremtése volt, ahol a dollár értékét az aranyhoz, a megállapodást aláíró további 43 ország valutáját pedig a dollárhoz rögzítették. Az új rendszerben a világkereskedelem első számú fizetőeszköze az arannyal egyenértékű dollár lett.

A globális gazdaság dollár iránti igénye az újjáépítést követő években egyre nagyobb méreteket öltött. Az USA egy idő után már képtelen volt arra, hogy annyi pénzzel lássa el a világ országait, amennyire azoknak szüksége lett volna és ezzel egyidőben biztosítsa a kibocsátott bankjegyek mögöttes értékét garantáló aranyletétek beszerzését is.

Az arany árfolyamának alakulása (dollár)

A hetvenes évek elejére egyre többen kezdtek ráébredni arra, hogy a rendszer működése hosszú távon fenntarthatatlan lesz, ezért a dollár helyett mindenki a valódi értéket képviselő arany felé fordult, aminek az ára emiatt az egekbe szökött. Végül 1971-ben az Egyesült Államok elnöke, Richard Nixon is bejelentette, hogy felfüggeszti a dollár és az arany árfolyama között álló rögzített kapcsolatot. Így született meg a ma is létező lebegő árfolyamrendszer, ahol az egyes valuták árfolyamát más valutákhoz és nem egy mögöttes értékhez, például az aranyhoz viszonyítják.

A dollár vásárolóerejének alakulása

A Citibank vezetője szerint a dollár egyre inkább elinflálódó vásárlóereje az arany árfolyamának alakulásán is jól látható volt, ám ezt a folyamatot most még tovább gyorsíthatják a koronavírus-járvány kitörése után bejelentett intézkedési csomagok, a világ vezető nagyhatalmai ugyanis mind kijelentették, hogy ha kell, akkor akár végtelen mennyiségű pénzt is hajlandóak lesznek kinyomtatni a gazdaság helyreállításához.

Fitzpatrick úgy véli, hogy az arany egy ilyen környezetben minden korábbinál erősebbé válhat és árfolyama a jelenlegi 1900 dollárról a következő években 4000 – 8000 dollárig is felemelkedhet. Ennél azonban sokkal jobb befektetési lehetőséget lát a Bitcoinban, ami szerinte a jövő év végéig akár a 318 000 dolláros árfolyamot is elérheti.

Mint fogalmaz, az arany egy 20. századi befektetési eszköz, a Bitcoin azonban limitált kínálattal rendelkező pénzként képes kihasználni a modern kor nyújtotta lehetőségeket is, például hogy tulajdonosai bárhová és bármikor elküldhessék az ebben tárolt értékeiket. Emellett a világ központi bankjai is egymás után jelentik be, hogy digitalizálni akarják saját valutáikat (az Európai Központi Bank éppen ezekben a napokban fog egyeztetni erről), így az eddigi arany vs. fiat pénzekről szóló vitákat hamarosan felválthatja a Bitcoin és a digitális állami pénzek versengése.

Az elemzés végső soron egy paradigmaváltást vetít előre, amiben a dollár helyét a jövőben egy másik fizetőeszköz veheti át. Bár Fitzpatrick kimondja, hogy szerinte ez nem a Bitcoin lesz, de így is rendkívül bizakodó a kriptovaluta jövőjét illetően.

A korábban forex és valuta elemzéssel foglalkozó vezető egy grafikont is csatolt jelentéséhez, amin a Bitcoin korábbi csúcs és mélypontjai között eltelt egyre hosszabb időszakok (10 hónap, 2 év, 3 év, 4 év(?)) szimmetrikus összefüggéseit ábrázolta. A fundamentális tényezők mellett ezek alapján is úgy véli, hogy a következő 12-24 hónap folyamán további jelentős növekedés várhat majd a BTC-re. A kép szerint a következő csúcspontot valamikor a jövő év decemberében érhetjük el, 318 315 dollár és 72 centes árfolyamon.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img