Kettévált a Bitcoin Cash

spot_img

A Bitcoin Cash a tegnapi sikeres hard forkot követően két részre szakadt. A kriptopénz közösségén belül egy ideje már komoly viták folytak arról, hogy miként kellene támogatni a protokoll fejlesztésén dolgozó csapatot.

Mivel az önkéntes adományok rendszere és a külső partnerek bevonása egyesek szerint nem igazán jött be, Amaury Sechet, a coin vezető fejlesztője azt javasolta, hogy vezessenek be egy olyan rendszert, ami a BCH bányászok blokk jutalmainak 12.5%-át egy megadott címre utalja át és ezt az ‘adót’ használják fel a jövőbeli fejlesztések finanszírozására. A felvázolt elképzelést a közösség elutasította, de később újra benyújtásra került és a szembenálló felek ezúttal már kenyértörésig vitték a dolgot. A hard fork az alábbi két coin megszületéséhez vezetett:

  • BCH ABC (BCHA): a 8%-os bányász adót támogatók közössége (Amaury Sechet)
  • BCH Node (BCHN): az adó bevezetését ellenzők csoportja (Roger Ver)

Az eseményt követően a Bitcoin Cash blokkok jóval lassabban kerültek kibányászásra. A két fork között ingázó bányászok miatt, a korábbihoz képest mind a két láncon jelentős volt a hash rate visszaesése.

A nagyobb tőzsdék jelenleg a BCHN láncot tekintik a domináns forknak, emiatt a BCHA tokeneket nem is mindegyik oldalon írják jóvá a felhasználóknak. Mivel az ABC csak kevesebb váltón és kisebb likviditással kereskedhető, árfolyama rövid távon rendkívül volatilissá válhat.

A BCHA árfolyama jelenleg 12 dollár körül mozog, míg 1 BCHN a cikk írásának a pillanatában 245 dollárt ér. 

A Bitcoin SV két évvel ezelőtti kiválása a Bitcoin Cash-ből nagy ingadozásokhoz vezetett. A csak korlátozottan elérhető token árfolyama néhány nap alatt növekedett a többszörösére, majd zuhant vissza a semmibe.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img