A kriptopénzek jövőjéről nyilatkozott a PayPal igazgatója

spot_img

A CNBC tegnap kapta mikrofonvégre a PayPal igazgatóját, aki több dolgot is elárult a vállalat kriptovalutákkal kapcsolatos jövőképéről.

A CNBC az interjú utolsó 2 percét valamiért levágta a Youtube videóról, a részlet itt érhető el.

A PayPal októberi megjelenését követően a Bitcoin árfolyama az egekbe szökött és már meg is közelíti a korábbi 20 000 dolláros csúcsát. Egyre többen vélik úgy, hogy hamarosan más pénzügyi szolgáltatók, az önök riválisai is beléphetnek majd erre a piacra. De pontosan miről is szól ez az egész, mi a Bitcoin értékajánlata, mi az, ami a PayPal szerint azt értékessé teszi? Ha jól tudom ön is rendelkezik BTC-vel, mi az amiért személy szerint értékesnek tartja?

Úgy vélem, hogy minden pénzként elfogadott eszköz elsősorban a bizalomra épül. A koronavírus-járvány kitörése óta a készpénzbe vetett hit megingott, a vásárlók 40-70%-ka már nem szívesen használja ezeket. Ahogy minden más iparágban, úgy a pénzügyi szolgáltatások területén is megkezdődött a digitalizáció. Az emberek tömegesen kezdtek el áttérni a digitális fizetési szolgáltatások használatára és egyre nagyobb az érdeklődés a digitális pénzek iránt is.

Miután világszerte sokat egyeztettünk erről a különböző szakértőkkel és szabályozó testületekkel, számomra teljesen egyértelművé vált, hogy már nem az a kérdés, hogy vajon bekövetkezik-e, hanem az, hogy mikor fog sor kerülni arra, hogy a központi bankok is kibocsátsák a saját digitális valutáikat. Ezzel egy időben egyre több lehetőségünk lesz majd arra is, hogy kihasználjuk a kriptovaluták által nyújtott előnyöket.

A PayPal (egyelőre még csak az Egyesült Államokban) lehetővé tette, hogy a felhasználói kriptopénzeket vásároljanak, tarsanak, vagy adjanak el. A következő év elejétől azonban már arra is lehetőség lesz, hogy ügyfeleink közvetlen pénzügyi forrásként is felhasználhassák ezeket és fizethessenek velük a PayPal rendszerét támogató 28 millió kereskedelmi partnernél. Ez jelentős mértékben fogja bővíteni a kriptopénzek felhasználási körét.

Ha tehát jól értem, akkor ön már egyfajta pénzként tekint a Bitcoinra, ugyanakkor az ezen alapuló fizetéseket mégis dollárra fogják átváltani. Ha tehát én vásárolok egy pizzát, akkor az étterem nem az általam elküldött bitcoint fogja megkapni, hanem annak a dollárban kifejezett ellenértékét.

Igen ez így fog működni. Ha tehát valaki vesz valamennyi Bitcoint a PayPalon keresztül, akkor annak lesz egy dollárban kifejezett értéke. Ha ezt vásárlásra kívánja felhasználni, akkor az alkalmazásunk ki fogja jelezni, hogy azért mennyi BTC-t fogunk levonni tőle, de ezt mi rögtön dollárra váltjuk és a kereskedő számláján is dollárban írjuk jóvá, hogy mentesítsük őt az árfolyam ingadozás kockázataitól. A boltosok számára igazából ez nem jelent semmilyen változást, nem kell támogatniuk a kriptopénzeket, vagy hinniük a jövőjükben, a vásárlók viszont egy újabb fizetőeszközzel fizethetnek majd a különböző termékekért vagy szolgáltatásokéri.

Vannak akik a készpénzt kedvelik, mások bank- vagy hitelkártyát használnak. Mi szeretnénk lehetővé tenni, hogy aki akar, az kriptóval is könnyen és egyszerűen fizethessen.

A JP Morgan igazgatója szerint (az USA legnagyobb bankja), a törvényhozó és szabályozó testületeknek megvannak a saját érdekeik és ha azt látják, hogy a Bitcoin kezd elterjedni és ez valamilyen módon veszélyezteti az általuk felügyelt pénzügyi rendszert, akkor keresztbe tehetnek a kriptopénznek.

Mindazt amit teszünk azon alapul, hogy nagyon szorosan együttműködünk a szabályozó szervekkel. Azért léphettünk be a kripto piacra, mert New York állam pénzügyi hatóságaival együttműködve megszereztük a BitLicense-t (a világ legszigorúbb kripto szolgáltatási engedélyét). Egyetlen tranzakciót sem tudnánk végrehajtani, ha azt nem hagyták volna jóvá a felelős testületek.

Igen, de lehet hogy amit most megtehetnek azt később ellehetetlenítik, vagy a bankok is dönthetnek úgy, hogy kizárják a Bitcoint és létrehozzák a saját digitális pénzeiket.

Úgy vélem, hogy a papírpénz hamarosan teljesen megszűnnhet, a központi bankok pedig digitalizálni fogják a saját valutáikat. Bár a Bitcoin is egy digitális pénz, de teljesen más kategóriába tartozik, mint egy bank, vagy állam által kibocsátott valuta.

Az állami digitális pénz egy elektronikus formában létező fiat valuta lesz, míg a Bitcoin egy bankoktól és kormányoktól teljesen függetlenül létező pénz. A jövőben mind a kettőnek meglehet a maga fontos szerepe. Az egyes kriptopénzek mögött álló infrastruktúra, például az okos szerződések olyan felhasználási módokra is lehetőséget teremtenek, amelyekre korábban még nem láttunk példát, például különböző pénzügyi szolgáltatásokat tudnak elérhetővé tenni a világ elmaradott régióiban. A kriptopénzek támogatását törvényhozói jóváhagyással tudtuk megvalósítani és szerintem a jövőben is ilyen feltételek mellett tudjuk majd biztosítani.

Vannak, akik szerint a Bitcoin egy nap egymillió dollárt fog érni, míg mások arra számítanak, hogy vissza fog zuhanni 1000, 100 vagy akár 10 dollárig. Ön mit gondol erről?

A jövőt természetesen én sem látom előre, de úgy hiszem, hogy amint egyre több és több felhasználási lehetőség nyílik majd meg a kriptovaluták előtt és egyre többen fogják ezeket napi szinten is kihasználni, úgy fog csökkenni az árfolyam ingadozások mértéke is. A hétköznapi pénzként történő használat előtérbe kerülése stabilizálni fogja ezeket az eszközöket. Általánosságban véve azt mondanám, hogy szerintem ezek a jövőben a mainál inkább többet fognak érni, mint kevesebbet, de most még nem tartunk ebben a fázisban. Jelenleg ezek még csak egy befektetések a jövőbe, és mint ilyenek, az értékük nem csak felfelé, de lefelé is elmozdulhat.

A Citibank ügyvezető igazgatója szerint a Bitcoin árfolyama jövő karácsonyig 300 000 dollár fölé fog emelkedni

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img