A német pénzügyminiszter sürgeti a digitális euró megteremtését

spot_img

Kínában már több tízezer résztvevővel és néhány város bekapcsolásával tesztelik, a világ többi részén viszont még csak most fogalmazódik meg a CBDC-k, vagyis a központi banki digitális valuták iránti igény.

Az Európai Központi Bank legutóbb szeptemberben jelezte, hogy hamarosan napvilágot lát egy részletes tervezet a digitális euró kifejlesztésére. Eközben az Európai Unión belül, annak szabályozásával kapcsolatban már elindult egy nyílt konzultáció.

Vannak, akik szerint ez a tempó lassú. Ilyen például Olaf Scholz, Németország jelenlegi pénzügyminisztere. A minap egy jövőbeli fizetési rendszerekről szóló konferencián elmondta, hogy az üzleti szféra és a fogyasztók részéről is látja az igényt egy digitális euróra.

„A digitális euró ügyén nagyon keményen kéne dolgoznunk. Nincs okunk arra, hogy kivárjunk. Minden pillanatban késznek kéne lennünk arra, hogy bevethessük a digitális eurót.”

– mondta Scholz.

Olaf Scholz egyébként ismert kritikusa a kriptopénzeknek is. A Libra kapcsán is többször felhívta a figyelmet a privát digitális valuták veszélyeire. Helyettük egy digitális euró bevezetését szorgalmazza. Ugyanezen az állásponton van a német központi bank vezetője, Jens Wiedman, aki nemrég az európai törvényhozókat sürgette azzal kapcsolatban, hogy a Libra ne tudjon meghonosodni a kontinensen.

Hasonló véleményen van Franciaország központi bankjának kormányzója, aki pár hónapja szintén kifejtette, hogy Európának nem szabad lemaradnia a CBDC-ért folyó versenyben.

Egy euró alapú, központi bank által kibocsátott digitális valutának tehát egyre több pártfogoltja van Európában. A legtöbb esetben, ahogy a fent említetteknél is, a CBDC-t egyfajta ellensúlynak szánják a privát digitális valuták, a kriptopénzek vagy a kínai valuta ellen. A következő években izgamlas lesz figyelni, hogyan alakul a verseny ezen a téren.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img