Önbeteljesítő jóslat repítheti 100 000 dollárig a bitcoint?

spot_img

2020 során óriási ugrást tett a bitcoin ami a mainstream megítélését illeti, alig két-három éve még a “bűnözők pénze”, az “üres lufi” és egyéb narratívák domináltak, most pedig már olyan helyekről hallhatjuk, hogy bizony az arany alternatívájáról van szó, mint a JP Morgan vagy a BlackRock. De vajon elég a fundamentum, az olyan kétségtelen tények, mint a vezető kriptopénz véges készlete, és az ezekre épített racionális meggyőződés, vagy kell a sikerhez valami más is? Körbejárjuk az önbeteljesítő jóslat fogalmát.

Persze nagy kérdés, hogy mit jelent a siker, az “egyszerűség” kedvéért jelöljük ki a százezer dolláros árfolyamot, amit sokak szerint 2021 során a bitcoin elérhet. De vajon tényleg eléri? És ha tényleg eléri, abban vajon mekkora szerepe lesz a józanul felmért tényeknek, piaci folyamatoknak, és mekkora a megfoghatatlan hitnek?

Az önbeteljsítő jóslat

Mielőtt rátérnénk a jelenségre, nézzük meg, hogy mi lehet a hajtóereje. Kétségtelenül és egész egyszerűen az, hogy szinte naponta érkeznek hírek, pontosabban jóslatok arról, hogy márpedig meglesz az ötvenezer, a százezer jövőre, sőt, a Citibank ügyvezetője szerint a háromszázezer is. Szinte divat motanában nagyot modani a bitcoin árfolyama kapcsán, sokan meg is teszik.

Most pedig lássuk, hogy miről is van szó. A hivatalos definíció szerint az önbeteljesítő jóslat pszichológiai, szociálpszichológiai jelenség, melynek lényege, hogy az egyén, vagy akár egy társadalom jósol valamit, ez a jóslat pedig pusztán azért válik valósággá, mert az egyén, vagy a társadalom hisz benne.

A lehetséges magyarázat az, hogy mivel hiszünk az adott valamiben, ezért a hitünknek, meggyőződésünknek megfelelően cselekszünk, ennek következtében valóra válik az adott jóslat.

Az persze nagy kérdés, hogy az adott esemény bekövetkezne-e a hitünk nélkül, ember legyen a talpán, aki ebben igazságot tud tenni. Bár van logika a leírásban, hiszen ha nem hiszünk valaminek a bekövetkeztében, akkor nem is cselekszünk annak megfelelően, következésképp az adott valami nem következik be. Vagy mégis.

A bitcoin árfolyama kézenfekvő példa, hiszen ha nem hiszünk abban, hogy elérheti a százezer dollárt a kriptopénz, akkor nem is veszünk belőle, hiszen miért is tennénk, nem fog fialni a pénzünk. Mivel nem veszünk, az árfolyam nem emelkedik, legjobb esetben is csupán stagnál. A folyamat fordítottját is könnyű átlátni, ha hiszünk a százezerben, akkor veszünk, hogy meglovagoljuk a lehetőséget, megötszörözzük a pénzünk, mivel veszünk, a növekvő kereslet felhajtja az árat.

Azt már most látjuk, hogy önbeteljesítő jóslat lehet pozitív vagy negatív, attól függően, hogy mire számítunk. Először egy amerikai szociológus, W. I. Thomas írta le a jelenséget, megfogalmazása szerint ha az emberek valósként definiálnak egy jelenséget, akkor a következményeiben az valós is lesz.

Akkor elég, ha valóságként kezeljük, hogy a bitcoin eléri a százezer dolláros álomhatárt, el is fogja érni? Erre a kérdésre jelen cikk szerzője nem tud választ adni, abban azonban mindannyian egyetérthetünk, hogy bár hitelesnek tűnik ez a jelenség, ha nincsenek meg az alapok, akkor önmagában vajmi keveset ér.

Hiába hiszünk például földönkívüliek létezésében, ez a hit önmagában nem fogja megteremteni a zöld emberkéket, már csak azért sem, mert semmit sem tehetünk értük, legalábbis nem túl sokat. Ezzel szemben a bitcoin egy valóban véges készlettel rendelkező pénzügyi eszköz, aminek tív éve épül fokozatosan a brandje, a gazdasági környezet, a pénznyomtatás is kedvez számára, ha veszünk belőle, akkor tehetünk az árfolyamának növekedéséért, legalább egy egészen kicsit.

A bedőlt bank története

Egy másik híres szociológus, akit egyenesen a tudományterület atyjaként emlegetnek, Robert K. Merton is foglalkozott az önbeteljesítő jóslatokkal, elő is állt egy fiktív példával, ami talán nem is annyira fiktív, könnyen lehet, hogy valóban megtörténtek az alábbiak:

Ha egy bankról elterjed, hogy be fog dőlni, akkor az emberek pánikszerűen elkezdik kivenni a pénzüket, ennek következtében a bank valóban bedől.

A bitcoin szemszögéből különösen érdekes, vagy talán mulatségos a bank példája, természetese nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a bitcoin ugyanígy bedőlhet, sőt, akár nullára is mehet, ha az emberek vélt (vagy valós) információktól felpaprikázva elkezdenek eladni.

Most pedig átadjuk olvasóinknak a szót, mondjátok el egy komment formájában, hogy ti mit gondoltok minderről!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img