Bitcoin statisztikák a bull run során: minden nőtt, kivéve, ami nem

spot_img

Talán még mindig nem fogtuk fel, hogy mennyire nagy dolgok történtek a múlt hét folyamán a bitcoinnal, a kriptopénzzel, aminek kis kezdőbetűvel kell írnunk a nevét a kialakult szokásoknak megfelelően. De akár felfogtuk, akár nem, nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy mindeközben mi történt a Bitcoinnal, a blokklánc rendszerrel, aminek nagy kezdőbetűvel kell írnunk a nevét a kialakult szokásoknak megfelelően. Mutatjuk a Bitcoin meghatározó statisztikáit, sajnos csak december 14-ig vannak adatainak a Bitcoin Visuals-tól, de mivel a bull run már akkor is zajlott, eddig a dátumig is érdekesek az alábbi grafikonok!

Napi blokkok száma, blokkmagasság:

Az ábra legutolsó értékénél, december 14-én a 661 757-ik blokknál (kék) jártunk (magasság), aznap 141 új blokk (piros) került a lánchoz.

Difficulty:

A difficulty, vagyis az egy blokk kibányászásának nehézsége 2016 blokkonként, nagyjából kéthetente változik, akár jelentős változások is lehetnek egy ilyen periódus alatt.

Hash rate:

 

Az előző ponttal összefüggésben a hash rate a teljes hálózat, vagyis az összes bányász összesített teljesítményét mutatja meg, jól látszik, hogy a difficulty-val egyenes arányban ez is nő. Persze fontos szempont a BTC ára is, hiszen a bányászoknak motivációra van szükségük ahhoz, hogy további erőforrásokba invesztáljanak.

Teljes készlet:

December 14-én az utolsó rendelkezésre álló mérési napon 18 573 453 BTC jelentette a teljes készletet, ez nem összekeverendő a forgalomban lévő mennyiséggel. Az éves inflációs ráta 1,71% volt ekkor, jól látszik, hogy ahogy egyre kisebb mennyiséggekkel -csökkenő blokkjutalom- nő a bitcoin teljes készlete (piros), úgy csökken az értékvesztési várakozás (kék).

Blokkjutalom:

A blokkonként a bányászoknak járó jutalom négy évente feleződik, a kezdeti 50 BTC-ről mára már eljutottunk 6,25-re. Persze ha a bitcoin iránti kereslet nő, akkor a dollárban kifejezett jutalom összege (kék) még a csökkenő jutalom (piros) mellett is növekedhet, jól látszik ez az ábrán.

Tranzakciós költségek:

A bányászok nem csak a blokkjutalomból élnek, a tranzakciós költségek is fontos bevételt jelentenek. December 14-én az összesített bevételük tranzakciós díjakból 2,5 millió dollár (kék) volt, ez 114,72 BTC-t (piros) jelentett akkor.

A sor még hosszan folytatható, se szeri, se száma a különböző statisztikáknak, amiket a Bitcoin blokkláncról elmondhatunk, legközelebb a Lightning Network fejleményeit járjuk körül. Addig is ha szeretnéd jobban érteni a bitcoin, és a piac működését, iratkozz fel az ingyenes KriptoSuli leckesorozatunkra, néhány naponta küldünk egy tudásanyagot emailben!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img