Évente 20 milliárd dollárnyi aranyat dobunk ki e-hulladékként, már nem sokáig

spot_img

A bitcoin kapcsán folyton vissza-visszatérő az arany kérdésköre, akár mint a kriptopénz versenytársa, akár mint nagy elődje, de akár mint egy olyan eszköz is, aminek sohasem érhet nyomába Satoshi alkotása. Mi ebben nem tudunk igazságot tenni, az viszont biztos, hogy a nemesfém és a bitcoin kapcsolata egyre többször fog szóba kerülni a következő évek során, most nagy változás előtt állhat az előbbi.

Az iparági statisztikák alapján nagyjából 20 hónapig használuk egy-egy elektronikai eszközt átlagosan, jellemzően ennyi idő után vesz például új telefont a legtöbb ember. Miután boldogan hazaértünk az új iPhone-al, az előzőből kimentjük a fontos képeket, egyebeket, majd repül is a fiók mélyére. A fiók mélyén eltölthet még akár hónapokat, sőt, éveket is, de egy idő után óhatatlanul a szemétbe kerül.

Ez az úgynevezett e-hulladék, aminek döbbenetesen nagy része arany, egy kutatás szerint 2016-ban például mintegy 20 milliárd dollárnyit dobtunk a kukába telefonok, laptopok, egyebek formájában. Könnyű belátni, hogy ahogy az eletronikai eszközök száma nő, úgy lesz egyre több és több e-hulladék, abban pedig egyre több pocsékba ment arany.

Eddig az volt a közkedvelt álláspont a szakértők körében, hogy ezzel az arany mennyisége gyakorlatilag csökken, ami jót tehet az árfolyamának, most azonban egy új technológia lehet, hogy örökre véget vet a szemétdombok és a sárga kincs kapcsolatának.

Persze eddig is voltak technológiák, amiknek az arany visszanyerése volt a célja különböző eszközökből, a most megjelent viszont a beszámolók szerint összehasonlíthatatlanul hatékonyabb, mint bármely korábbi. Az eddigi eljárások jelentős mennyiségű vegyszerrel dolgoztak, a mostani viszont az ultrahangra hegyezi ki a mószert.

Ha például egy SIM kártya újrahasznosítása a cél, akkor különböző rétegekkel vonják be a felületi feszültség csökkentése érdekében, majd vízbe merítik, ekkor jön az ultrahang, aminek hatására az arany szemcsék formájában távozik a kártyáról, egy későbbi lépésben pedig összegyűjtik.

Ha valóban ilyen jelentős mennyiségű aranyat nyerhetünk vissza ezzel az eljárással, akkor az valóban igen tétel lesz a nemesfém teljes mennyiségében. Durván 9 ezer milliárd dollárra becsülik az arany teljes mennyiségének értékét, azonban ha ebből levonjuk az ékszereket és az elektronikai eszközökben lévő mennyiséget, akkor máris “csak” 2,5-3 ezer milliárdnál vagyunk, ez változhat nagyot a jövőben, hiszen a telefonokkal együtt már nem száll sírba sok-sok arany.

Akár így, akár úgy, akár visszanyerhető lesz rengeteg arany, akár nem, a bitcoin mennyisége továbbra is véges, az is marad. Mindenkinek további kellemes ünnepet kívánunk, jó pihenést!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img