Ukrajna hamarosan megkezdheti a digitális hrivnya fejlesztését

spot_img

Izgalmas dolgok készülnek keleti szomszédunknál. A héten a digitális átalakulásért felelős miniszter, Alekszander Bornyakov bejelentette, hogy a Stellar alapítványával közösen egy egyetértési megállapodást írtak alá az ukrán digitális valuta kifejlesztésével kapcsolatban. A memorandum értelmében a Stellar Development Foundation segíti majd a fejlesztést, ill. a tervezett digitális pénz a Stellar blokkláncára és technológiájára épülne.

Az ukrán központi bank berkein belül már 2017 óta téma a digitális hrivnya megalkotása. A Stellar-al kötött megállapodás már egy ugródeszkaként szolgálhat és a jövőben a tényleges munka is megkezdődhet. A Stellar Development Foundation vezérigazgatója szerint erre egy hónapon belül már jó esély van.

Bornyakov hozzátette, hogy a digitális transzformációért felelős minisztérium párhuzamosan azon is dolgozik majd, hogy kiépítsen egy megfelelő jogi környezetet a digitális valuták köré.

Alekszander Bornyakov 37 évesen, 2019-ben lett az ukrán digitális transzformációért felelős minisztérium feje. A Kyiv Post meglátogatta őt az irodájában, amiről azt írták, hogy szuperhősök és videojáték karakterek posztereivel van tele. A róla készült portré viszont egy komoly ember benyomását keltette. Bornyakovnak missziója van: azt szeretné, ha az ukrán IT szektor a jelenleginél is gyorsabban nőne és egyre nagyobb szeletet hasítana ki az ukrán gazdaságból. Jelenleg minden évben 30%-al nő ez a szektor és már az ország második legnagyobb exportra termelő iparága lett. 

Bornyakov az oktatásnak is kulcsszerepet szán: szeretné ha a jelenlegi 40-70 000 üresen álló IT állásokat ukrán szakembereket töltenék fel.

A központi banki digitális valuták (röviden: CBDC-k) úttörője Kína, ahol két évvel ezelőtt kezdődött el a digitális jüan kifejlesztése. Jelenleg is széleskörűen tesztelik, több ezer résztvevővel.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img