DXY: a bitcoin váratlan bezuhanása egybeesett a dollár erősödésével

spot_img

A DXY egy fontos hagyományos tőzsdei mutató, aminek állapota a bitcoin tulajdonosok számára is segítséget nyújthat annak eldöntésében, hogy a nagy képet tekintve inkább az árfolyam további emelkedésére, vagy esésére lehet számítani.

A dixi az amerikai dollár erősségét méri az ismertebb nemzetközi valutákkal szemben. A valutakosár súlyozása a következő:

  • Euro – 57.6%
  • Japán jen – 13.6%
  • Angol font – 11.9%
  • Kanadai dollár – 9.1%
  • Svéd korona – 4.2%
  • Svájci frank – 3.6%

Amikor a dollár erősödik a fenti pénznemek ellenében, akkor a befektetők inkább a kisebb kockázattal járó, alacsonyabb megtérüléssel rendelkező, de, biztosabb megtakarítási formákat részesítik előnyben. Ilyen lehet például például az amerikai államkötvény, vagy akár maga a dollár formájában tárolt készpénz.

Amikor a dollár gyengül, akkor vagy az annak esését ellensúlyozni képes értéktároló eszközök (pl.: arany), vagy az esésből származó veszteségnél nagyobb hozamot ígérő, kockázatosabb befektetési formák válnak keresettebbé.

Az alábbi grafikonon a DXY grafikonja látható, aminek mozgása az elmúlt években érdekes összefüggést mutatott a bitcoin árfolyamának alakulásával.

1: A DXY emelkedik, miközben a bitcoin egy 3 éven át tartó medve piacba kerül
2. A DXY oldalazni kezd. A bitcoin lassan magára talál és eléri korábbi csúcspontjának számító ~1100 dollárt
3. A DXY esni kezd. A bitcoin árfolyama egy év alatt a 20-szorosára emelkedik.
4. A DXY ismét erősödni kezd, a kripto piac összeomlik.
5. A DXY emelkedése lassul, a bitcoin lassan magára talál és megkezdődik az ismételt felhalmozás időszaka.
6. A DXY a COVID nyomán bejelentett pénznyomtatás hírére összeomlik, a bitcoin árfolyama 9 hónappal később eléri a 42 000 dollárt.

Ha kicsit jobban odafigyelünk a grafikonra, akkor észrevehetjük, hogy a DXY 2018 elején egyszer már járt ezen a szinten, ami akkor az esés mélypontját jelentette. Ha pedig belenagyítunk az ábrába, akkor azt is észrevehetjük, hogy a mutató néhány napja mintha abbahagyta volna a lefelé tartó mozgását és emelkedni kezdett volna..

Amennyiben A DXY felfelé kezdene korrigálni, akkor technikai szempontból a charton is bejelölt, 91.74-es régió különösen fontos lehet majd számunkra. Amennyiben a DXY emelkedése ennek a szintnek a környékén megtorpanna és innen ismét zuhani kezdene, akkor az egy nagyon erős vételi jelzésként szolgálhatna a bitcoin számára,

Amennyiben visszatekertek az első grafikonig, akkor láthatjátok, hogy a DXY következő lehetséges ellenállási szintjei a 80-as régió alsóbb szegmenseiben találhatóak, ami hatalmas teret biztosítana a bitcoin árfolyamának további emelkedéséhez.

Fundamentális szempontok alapján minden okunk meglehet azt feltételezni, hogy a dollár tovább gyengülhet a következő hónapokban, mivel az új amerikai elnök számos olyan reform intézkedést szeretne végrehajtani, amik jelentős kiadásokat rónak majd az államháztartásra (pl.: szociális programok, egyszeri 2000 dolláros segély minden amerikainak, nagy környezetvédelmi beruházások, stb.).

Ameddig tehát a DXY mutató nem jelzi számunkra a dollár komolyabb erősödését, a nagy képet tekintve továbbra is optimisták lehetünk a bitcoin jövőjével kapcsolatban. Ez ugyanakkor nem zárja ki, hogy időnként a BTC is keresztülmenjen a további emelkedés szempontjából egészséges és szükséges, de intenzív és fájdalmas korrekciós szakaszokon.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img