Egy blokklánc professzor lehet a tőzsdefelügyelet új feje

spot_img

A Reuters értesülései szerint Joe Biden, az USA következő elnöke már megnevezte jelöltjét a tőzsdefelügyelet elnöki pozíciójára. Biden azt szeretné, ha Gary Gensler lenne a SEC következő igazgatója. Ennél jobb jelöltet pedig nem is kívánhatott volna a kriptopénz ipar.

Ami a kriptopénzeket illeti, Gary Gensler kétségkívül a leghozzáértőbb az elnök köréből. Trump elnöki évei alatt a világ egyik legnevesebb egyetemén, az MIT-n oktatott digitális eszközökkel és blokklánccal kapcsolatos kurzusokat. A választásokra pedig ő dolgozta ki Biden pénzügyi politikáját.

Obama idején a Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság, a CFTC elnöke volt. Ott a 2008-as gazdasági válságból való kilábalást felügyelte, ami kéz a kézben járt a pénzügyi piacok szigorúbb szabályozásának megalkotásával. A pénzügyi körökben ekkor alakult ki róla az a kép, hogy nem fél szembeszállni a Wall Street cápáival.

Gary Gensler – Fotó: Andrew Harrer/Bloomberg

Gensler viszont nem egy kripto “fanboy”, de jól ismeri a technológiai jelentőségüket és elismeri, hogy a kriptopénzek rávilágítottak a fizetési rendszerek gyengeségére. Vezetése alatt a SEC valószínűleg mérsékelt hozzáállást tanúsít majd a kriptopénzek felé, nagy eséllyel folytatódik majd a legális útra terelésük, néhány jelentős engedménnyel.

Ha a Kongresszus is megszavazza, hamarosan Gary Gensler elfoglalhatja a székét a tőzsdefelügyelet élén. Ennek elég nagy az esélye, mivel a törvényhozás mindkét házában a demokraták szereztek többséget.

A leköszönő elnök Jay Clayton szigorú hozzáállást tanúsított a kriptopénzek iránt. Folyamatosan figyelmeztetett az ICO-k veszélyeire és rendre lecsapott rájuk. Több vállalatot is illegális értékpapír kibocsátás miatt rángatott bíróság elé, legutóbb az XRP-t (ebből valószínűleg az új elnökkel együtt sem fog engedni a SEC). A Bitcoin-t nem tekintette pénzügyi eszköznek, hanem inkább egy fizetési rendszernek. Ezzel együtt azt vallotta, hogy a Bitcoin erősen manipulált piac, amin a kisbefektetők rengeteg pénzt veszítenek. Az ő vezetésével a SEC a Bitcoin piac szabályozási aggályai miatt összesen kilenc alkalommal utasította el egy Bitcoin ETF engedélyezését.

A Bitcoin ETF engedélyezése az új igazgató kinevezése kapcsán újra téma lett az elemzők körében. Egyelőre még túl keveset tudunk Gensler terveiről ahhoz, hogy ebben a kérdésben tisztán lássunk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img