Tether kontra New York Ügyészség: itt tart az ügy

spot_img

A tegnapi egy fontos dátum volt az eljárás történetében. A Tethert és a hozzá szorosan, vezető személyek összefonódásán keresztül is kötődő Bitfinexet, másfél évvel ezelőtt perelte be a New York-i ügyészség. Miután többször kitolták a határidőt, tegnap volt az utolsó nap arra, hogy a Tether beadja az ügy vizsgálati nyomozásához szükséges dokumentumokat.

Ebben a cikkben azt futjuk át, hogy mi történt eddig az ügyben és milyen hírek várhatóak a kriptopénz piacon meghatározó Tether felől.

2019 áprilisában hirdette ki a New York-i Főügyészség, hogy az abban az időben az egyik legnépszerűbb tőzsde csalt és átverte az ügyfeleit. Szerintük a tőzsdén 850 millió dollárnyi tőke tűnt el, ami az ügyfelektől és a felhasználóktól származott. Mivel nem tudott elszámolni a pénzzel a Bitfinex, a testvércégként emlegetett Tether-től vett át fedezetlen Tether tokeneket, hogy betömje a lyukat a könyvelésben.

A Tether erre válaszul saját blogjában tagadta a vádakat és rosszindulatúsággal vádolta meg az ügyészséget. A per alátámasztásául szolgáló tanulmányt a Tether pedig egyszerűen lesöpörte az asztalról és azt mondták, hogy hamis feltételezetésekből indult ki.

Egy hónappal később a New York-i bíró úgy döntött, hogy elég időt hagy az ügyészségnek és a Tethernek arra, hogy összegyűjtsék az állításukat alátámasztó dokumentumokat. A per előtti tárgyalásokat 90 nappal későbbre, az év nyarának végére tolta ki.

Augusztusban viszont újra lépett az ügyészség és rengeteg dokumentumot, köztük új  bizonyítékokat vittek a bíróság elé. Ezekből az derült ki, hogy a Tether és a Bitfinex a szigorú pénzügyi-kriptós szabályairól ismert New York államban sokkal régebb óta végzi a tevékenységét, mint előzőleg hitték. Ez pedig törvénybe ütközik. Ráadásul a két cég valószínűleg nem tett meg mindent, hogy megakadályozza a New York-i felhasználóit abban, hogy a tőzsdét és a Tether stabilcoint használják.

Emelett az ügyészség a Bitfinex saját tokenjének, a LEO-nak a kibocsátását (régiesen: ICO-ját) illegális értékpapír kibocsátásának bélyegezte és azt állította, hogy ez a tevékenysége szoros összefüggésben állt a 850 millió dolláros hiány elfedésével.

Az iFinex (vagyis a Bitfinex mögött álló vállalat) kérte a bíróságtól az ügy ejtését, de a bíróság ebbe nem tudott belemenni. A tőzsde mindössze egy kis időt nyert, de eközben eltiltották őket attól, hogy a Tether-től vegyenek kölcsön bármilyen tőkét. A két cég a nyilvánosság felé kommunikálva, továbbra is tagadott mindent és alaptalannak nevezte a vádakat.

2020 szeptemberében a bíróság arra kötelezte a Tethert és az iFinexet, hogy adják át az összes, a két cég pénzügyi kapcsolatáról, kölcsönökről, utalásokról és USDT kibocsátásokról szóló dokumentumot. A Tether még egyszer elért egy határidő halasztást: végül január 15-öt, vagyis a tegnapi napot jelölte ki a bíróság.

A Tether számára továbbra is megtiltották, hogy kölcsönöket folyósítson a Bitfinex-nek.

A kriptopénz piacon azért nagyon fontos ennek az eljárásnak a kimenetele, mert az USDT nem csak a legnagyobb és legelterjettebb stabilcoin, de sokak szerint a fedezetlen Tether kibocsátás felelős a BTC árfolyamának pumpálásáért. Bárhogy is legyen, ha a Tether arra kényszerül, hogy berekessze a tevékenységét, akkor annak óriási hatása lesz a piacra.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img