Miami polgármestere már nem csak vizsgálja a bitcoin befektetést

spot_img

Ahogy arról 2020 utolsó napjaiban mi is beszámoltunk, Miami polgármestere Anthony Pompliano ismert permabika tweetjére reagálva annyit mondott, hogy vizsgálja a bitcoinba fektetés lehetőségét, legalábbis nyitott az elképzelésre. Pompliano ugyanis feltette a költői kérdést, miszerint ki költözne a floridai városba, ha a polgármester a város tartalékainak egy százalékat bitcoinba fektetné. Most már nem csak körüljárja a lehetőséget Francis Suarez.

Hírek az év utolsó előtti napjára

A Fox Businessnek adott interjújában beszélt terveiről a város első embere, megfogalmazása szerint “zseninek” tekintették volna, ha 2020 során bitcoinba fektet, hiszen megduplázhatta volna a város pénzét, legalábbis annak egy részét. Célja továbbá az is, hogy Miami az egyik leginkább “kripto-barát”, és technológiailag fejlett város legyen, néhány példán keresztül még ki is fejtette, hogy mire gondol:

  • kriptopénz alapú adózás,
  • fizetési lehetőségek kriptopénzekkel,
  • a városnak fizetendő díjak kriptopénzes rendezése.

Ahhoz, hogy ezeket a még kripto barát szemmel nézve is fanatikus terveit megvalósítsa, több más tagállam, köztük, Wyoming, New York, Wisconsin már meglévő szabályozásait és törvényeit vizsgálják, a cél feltehetőleg az, hogy ne csupán utolérjék, de meg is előzzék versenytársaikat.

Suarez úgy tűnik valóban eltökélt, hiszen a múlt hét folyamán még a Gemini kriptopénztőzsde társalapítójával, Cameron Winklevossal is találkozott. A Fox-nak adott interjújában azt is kifejtette, hogy céljai között szerepel, hogy egy kifejezetten tech-barát környezet megteremtésén keresztül a kripto ipar meglévő és születendő szereplőit a városba csábítsa, ez nem mellesleg bevett szokás a nagyvárosok versengésében.

Mármint a törekvés, és a hangzatos célkitűzés, de azt csak az idő dönheti el, hogy mi lesz ebből a valóság, mi marad meg ígéretnek. De visszatérve a befektetésre, a diverzifikáció a polgármester célja, a bitcoin kapcsán úgy fogalmazott, hogy “csak egy irányba mehet”, hiszen véges készlettel rendelkzik.

Azért érdekes mindez, mert ha a Latin-Amerika fővárosának is mondott Miami példáját más városok is elkezdik követni, akkor megjelenhet egy újabb, igazán jelentős tőkeforrás a kriptopénz életében. Megpróbáltunk utánajárni, hogy milyen büdzsével, mekkora tartalékokkal rendelkeznek a fejlett világ városai.

Az Index beszámolója szerint Budapest például idén 400 milliárd forintos költségvetéssel számol, emellett áll alig 250 milliárd forint bevétele. Így nem túl valószínű, hogy 2021 során hazánk fővárosa bitcoinban gondolkoda. Berlin költségvetése a 2020-2021 időszakra 63 milliárd euró, azt nem tudjuk, hogy a bevételeik fedezik-e a kiadásokat teljes egészében.

Megnéztünk egy másik hazai példát is, Siófok költségvetése az idei évre például bő 6 milliárd forint, a kiadásaik azonban meghaladják a 10 milliárd forintos határt, így ebben az esetben sem valószínű, hogy új befektetési formákban gondolkodnának. Azt azonban ezekből a példákból érzékelhetjük, hogy a világ kis, közepes és nagyvárosai csillagászati összegekkel operálnak, ha trenddé válik az, hogy a büdzsé egy (kis) részét bitcoinba fektetik, akkor további hatalmas emelkedés várható.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img