Na vajon kit hibáztat Irán az áramkimaradásokért?

spot_img

Bármiféle politikai töltet nélkül állíthatjuk, hogy mi, akik Magyarországon élünk néha bele sem gondolunk, hogy mennyire szerencsések vagyunk. Minden nehézségünk ellenére természetes számunkra például az elektromos áram, ami más, kevésbé szerencsés országokban, például Iránban egyáltalán nem természetes. A perzsa állam most a bitcoin bányászokat hibáztatja az egyre súlyosabb ellátási problémákért.

A koronavírus-járvány eleve súlyosan érinti az országot, most azonban a hetek óta húzódó áramellátási kimaradozások után a vezetés megtalálta a maga bűnbakját, be is zárattak számos bányát, köztük olyanokat is, amik teljesen legálisan működtek.

Több mint 1600 létesítmény esett áldozatul a tisztogatásnak, ami kétség kívül politikai akció, PR fogás, bármiféle valóságalap nélkül. De az áramellátás problémáin túl egy másik kritikus tényezőt is a bányászok nyakába vartak, ez nem más, mint az egyre növekvő légszennyezettség.

Azonban könyen lehet, hogy ezzel a kormányzat lábonlőtte magát, hiszen az USA előző elnöke, Donald Trump még 2018-ban jelentős szankciókat vezetett be az országgal szemben, így a nemzetközi utalásoknak szó szerint egyedüli eszközévé váltak a kriptopénzek, fontos, hogy nagy mennyiségben, könnyen hozzájusson a gazdaság.

Egyszerűen a szankciók miatt nincs lehetősége az irániaknak arra, hogy a nemzetközi fizetési rendszereket használják, ezért vannak a kriptopénzekre utalva. Ebben az esetben nem az innováció nyert, hanem jobb híján került a figyelem középpontjába.

A bitcoin könnyű, és egyben persze igazságtalan célpont volt a politikának, hiszen mindössze két százalékát tették ki a bányák az ország elektromos energia fogyasztásának. A bányászoknak nem mellesleg -eddig- arany élete volt hiszen Iránban hatósági ára van az áramnak, kifejezetten olcsó, így nagy nyereséggel dolgozhattak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img