Jó hírek fűtik az altcoin piacot: ETH, ADA, DOT

spot_img

Komoly figyelem övezte mostanában az Ethereum árfolyamát, mára viszont kimondhatjuk, hogy egészen biztosan átlépte a történelmi csúcsát. Most épp 1550 dollár körül kereskedik. Ezzel együtt a második legnagyobb kriptopénz átlépte a 175 milliárd dolláros kapitalizációt is.

Az elemzők szerint az árfolyamra főleg a blokkláncon futó on-chain tranzakciók és a rendszer kihasználása gyakorolt nagy hatást.

Az Ethereum hálózatán ugyanis összesen kétszer akkora értékű tranzakció folyik át, mint a Bitcoinén. Ebből a mennyiségből pedig a DeFi szektor nagymértékben kiveszi a részét: egyrészt a decentralizált tőzsdékbe folyamatosan áramlik az ETH, másrészt azok volumene januárban megduplázódott. Eközben a kriptotőzsdékből gyorsuló ütemben kifelé utalják az ETH-kat. A tőzsdéken és váltókon megtalálható ETH-k száma mostanra rekord alacsony szinteken mozog.

Az árfolyamok tekintetében kulcsfontosságú lesz a február. Nyolcadikán megjelenik az ETH határidős szerződése a chicagói árutőzsdén. Amikor 2017 év végén itt megjelent a BTC, az lehetőséget adott a nagybefektetőknek a shortolásra és a Bitcoin árfolyama óriásit esett. Ezen kívül még februárban, a Novogratz-féle Galaxy Digital kiadja a három, ETH-re alapuló befektetési alapját.

Az utóbbi napok legnagyobb nyertese a Cardano (ADA) volt, ami nagyjából két nap alatt ment közel 30%-ot. Itt főleg a várakozásoknak és a pozitív piaci hangulatnak van egy erős árfelhajtó ereje. Pár nappal ezelőtti hír, hogy a Greyscale szeretne létrehozni egy vagyonkezelői alapot, a Grayscale Cardano Trust-ot, ami saját ADA letéti szolgáltatásainak derekát adná. Az alap engedélyezési még csak most indult el, a tőzsdefelügyelet elé egyelőre még nem került.

Fejlesztések tekintetében hamarosan elindul a Goguen-éra, ami elhozza a hálózatra a régóta várt okos szerződéseket. Ez három hard fork keretében fog megvalósulni, ebből az első már december megtörtént, a következő (Mary) pedig 22-én jön. Ekkora jöhetnek az első natív tokenek a Cardano-ra. A fejlesztők azt ígérik, hogy skálázódás és gyorsaság tekintetében is megverik majd az Ethereum-féle ERC-20 tokeneket. A harmadik fork valamikor az év második negyedévében érkezik.

A harmadik altcoin, amiről érdemes említést tenni, az a Polkadot (DOT). Galvin Wood projektje hamarosan egy ETP, vagyis egy tőzsdén kereskedett termék része lesz. A Crypto Basket ETP (HODL) jelölésű ETP-ben kap 25%-nyi részesedést, ami elég nagy, hiszen a Bitcoin-nak 50% jutott ebben a termékben. A kriptopénzeket tömörítő termék már holnap kereskedhető lesz a svájci SIX tőzsdén.


 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img