Blokklánc alapú vakcinaigazolás jön hazánkban

spot_img

A koronavírus-járvány még mindig velünk van, és bár már elkezdődött az oltás, továbbra is rejtély, hogy mikor szabadulhatunk meg végre a problémától. Erre a kérdésre a blokklánc technológia sem tud választ adni, de az biztos, hogy következve a nemzetközi trendet, hamarosan itthon is lesz blokklánc alapú követése annak, hogy ki kapta már meg a vakcinát, és ki nem.

A 24. beszámolója szerint az észt Guardtime által fejlesztett platfromról van szó, a tesztelés már javában zajlik itthon, előreláthatólag február végéig tart. A cél az, hogy utazásaink, sport- és kulturális eseményekre történő belépéseink során igazolhassuk, hogy mi bizony már védettek vagyunk a koronavírussal szemben.

Más kérdés, hogy szakértők szerint önmagában az, hogy megkaptuk a megfelelő oltást még nem jelenti, hogy nem is fertőzhetünk, ha éppenséggel elkaptuk, annak ellenére sem, hogy a védettségünknek köszönhetően mi magunk nem fogunk megbetegedni.

Még a korábbi, azóta lemondott észt miniszterelnök haknizta körbe Európát, Magyarország elsők között mondott igent a lehetőségre, hogy részt vehessen a rendszer tesztjében. A VaccineGuard QR kód segítségével, pontosabban annak kiolvasásán keresztül ad információt, ha az a kérdés, hogy valaki valóban megkapta-e az oltást, akkor az ehhez szüksgéges papírt, később okostelefon applikációban elérhető tanúsítványt az adott ország erre jogosult hatósága állítja ki.

De arra is lehetőséget ad, hogy nyomonkövessük a vakcinákat, a pontos helyüket.

A fejlesztők ígérete szerint másodpercenként 10-12 tranzakcióra képes a rendszer, egyben a GDPR-nak is mindenben megfelel a blokklánc alapú technológia. A rendszer használata összecseng a korány korábbi nyilatkozataival, miszerint előbb vagy utóbb csak azok mehetnek bizonyos helyekre, akik már védettek a vírussal szemben.

Figyelemmel kísérjük az eseményeket, be fogunk számolni a rendszer előrelépéseiről. Az biztos, hogy nem ez az első alkalom, hogy felmerül a megközelítés, korábban maga a WHO is beszélt arról, hogy ez jó irány lehet.

Már blokklánccal is harcol a WHO

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img