Először záratott be egy DeFi platformot a tőzsdefelügyelet

spot_img

Defi Money Market, röviden DMM volt a neve annak a decentralizált pénzügyi alkalmazásnak, ami két hete jelentette be, hogy beszünteti tevékenységét. A Twitterre csak annyit írtak ki, hogy a szabályozók felől érkező “érdeklődés” miatt kénytelenek leállni. A tegnapi napon viszont kiderült: maga a SEC, vagyis az amerikai tőzsdefelügyelet lépései kényszerítették ki a leállást.

A DMM is olyan volt, mint bármelyik DeFi váltó: az Ethereumon futott, kamatot lehetett farmolni, lehetett hiteleket nyújtani és egy saját natív tokent használt, a DMG-t. A platform azt ígérte, hogy kiszámítható kamat hozamokat tud nyújtani, miközben azokat valódi eszközök, autók fedezik. Igen, autók. De nem is ez a lényeg.

A DMM 2020 márciusában indult el, nagyrészt az Egyesült Államokban lett felkapott, mivel Tim Draper híres startup befektető is a nevét és a pénzét adta hozzá. Tavaly nyáron tartottak egy ICO-t is, bár inkább Initial DEX Offering lenne rá a megfelelő szó, hiszen két decentralizált tőzsdén zajlott a vásárlási lehetőség. A projekt ezzel 6,5 millió dollárt szedett össze.

A platform egészen sikeres volt, aztán február ötödikén jött az említett Twitter bejegyzés a bezárásról. Ezt egy részletesebb Telegram búcsúlevél követte, amiben jelezték, hogy pótolják az aktuális kifizetéseket, visszautalják a stakelt DMG-ket, leállnak a token nyomtatásával és nullára viszik a kamatokat.

Mindezt a “szabályozók kíváncsisága” miatt. Eddig nem tudtuk, hogy ez mit jelentett, de a közösség kérdéseire most válaszoltak a DMM-nél:

“Decemberben kaptunk egy idézést a tőzsdefelügyelettől. Ebben az állt, hogy kötelesek vagyunk információkat szolgáltatni az mToken-ről, a DMG tokenről és más részletekről, beleértve a platform működését és irányítását.

Rendesen megnéztük az idézést és egy tanácsadóval együtt elkezdtünk dolgozni azon, hogy összegyűjtsük ezeket az adatokat.

Eközben a SEC újra megkeresett minket azzal, hogy az mTokenek és a DMG tokenek kibocsátása az engedélyük nélkül történt, amivel megsértettük az Egyesült Államok értékpapírok kibocsátásra vonatkozó szövetségi törvényeit. “

“Elkezdtük a tárgyalásokat a SEC-el és arra jutottunk, hogy a projekt fokozatos lezárása a legjobb választásunk.”

Nem ez az első eset, hogy a SEC illegális értékpapír kibocsátása miatt megbüntet vagy bezárat egy kriptopénzes projektet. Ez viszont az első olyan eset, ami egy egyértelmű DeFi projektet döntött meg, farmolással, hitelezéssel és minden DeFi-re jellemző fícsörrel.

Trump elnöksége alatt a Jay Clayton vezette tőzsdefelügyelet a kriptopénzek szabályozásában elég mérsékelt volt, az ICO-kat viszont nem tűrte. A nagy port kavart, egy-egy celebbel reklámzott ICO-k szinte mindegyikét bezáratták vagy megbüntették – akár évekkel később is. Tudva, hogy a DeFi-k is hasonló kockázatokat hordoznak, talán a SEC is jobban fogja figyelni őket a következő időszakban.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img